Άρθρο στην Libération κατά του Ερντογάν: «Είμαστε όλοι Έλληνες Ευρωπαίοι»

Date:

Share post:

Την τουρκική προκλητικότητα και ειδικότερα τη συμπεριφορά του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στηλιτεύουν με άρθρο του στη γαλλική «Libération», ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, ηγετική φυσιογνωμία του Μάη του ’68 και πρώην ευρωβουλευτής και ο Διονύσης Δερβιτσιώτης-Μπουρνιάς, διάσημος Ελληνογάλλος αρχιμουσικός.

Το άρθρο των δύο προσωπικοτήτων της γαλλικής σκέψης ήρθε να προστεθεί σε αντίστοιχες κινήσεις στη Βρετανία, όπου π.χ. οι Times δημοσίευσαν επιστολή 24 διακεκριμένων πολιτικών, επιστημόνων και διανοουμένων κατά της τουρκικής προκλητικότητας και υπέρ της Ελλάδος.

Το άρθρο του Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ και του Διονύση Δερβιτσιώτη-Μπουρνιά έχει τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Είμαστε όλοι ευρωπαίοι Έλληνες».

Screen Grab – Libération

Οι δύο αρθρογράφοι ξεκινούν την αφήγησή τους από το Δεκέμβριο του 2017 όταν 24 ώρες πριν την τότε επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προτείνει την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης για την ελληνοτουρκική συνοριακή γραμμή με αυτό το «καινοτόμο» επιχείρημα: «Πώς θα μπορούσαν τα νησιά του Αιγαίου να είναι ελληνικά, όταν η Τουρκία είναι σε απόσταση ακοής;».

Όπως σημειώνουν «από τις 11 Αυγούστου, δεκάδες τουρκικά στρατιωτικά πλοία που συνοδεύουν το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, διασχίζουν τα νερά της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, άρα και ευρωπαϊκής, στο Αιγαίο Πέλαγος».

Οι δύο συντάκτες του άρθρου χαρακτηρίζουν τον Τούρκο πρόεδρο ως έναν θορυβώδη γείτονα, ο οποίος, «αφού ζήτησε επίσημα να καταλάβει ένα μεγάλο μέρος του διαμερίσματός σας με το πρόσχημα ότι η φωνή του ακούγεται μακριά, κάνει τώρα κύκλους, με το όπλο στο χέρι, στο πεζοδρόμιο σας, πλησιάζοντας την μπροστινή πόρτα».

Αντίθετα χαρακτηρίζουν «μετρημένα» τα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη στο μήνυμα του προς τον ελληνικό λαό στις 12 Αυγούστου επισημαίνοντας τα τελευταία λόγια του Έλληνα πρωθυπουργού: «Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στη διεθνή νομιμότητα και τη δύναμη της διπλωματίας για την επίλυση ακόμα και των πιο σύνθετων προβλημάτων. Δεν θα είμαστε ποτέ εκείνοι που θα οξύνουν την κατάσταση. Ωστόσο, η αυτοσυγκράτηση είναι μόνο μια όψη της δύναμής μας. Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει δίκιο που δεν αφήνεται να παρασυρθεί από το παιχνίδι εξουσίας μιας Τουρκίας εμφανώς περισσότερο εναρμονισμένης με τους κώδικες του 19ου οθωμανικού αιώνα παρά με εκείνους του 21ου ευρωπαϊκού αιώνα, σημειώνουν οι δύο αρθρογράφοι επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι «υπάρχουν όρια».

«Aν ολόκληρη η Ευρώπη δεν επιβάλλει αυτά τα όρια για να εγγυηθεί την ασφάλεια ενός κράτους – μέλους, με ποια πνευματική πιρουέτα θα μπορέσουμε να απαντήσουμε σε λαϊκιστές όλων των ειδών που καταγγέλλουν συνεχώς την Ευρώπη ως άχρηστη; Στέλνοντας στρατιωτικές ενισχύσεις στο Αιγαίο, ο Εμανουέλ Μακρόν έσωσε την τιμή της Ευρώπης. Και η Γερμανία; Θα βοηθήσει ως μάρτυρας αυτής της εισβολής στον ευρωπαϊκό χώρο από έναν θλιβερό εκλεγμένο δικτάτορα που ήδη αναφέρεται στο νησί Καστελόριζο ως “Meis”;», καταλήγει το άρθρο.

spot_img

Related articles

Το Άνφιλντ αποχαιρετά τον Γιούργκεν Κλοπ

Έχουμε πολλές φορές αναφερθεί στις όμορφες ιστορίες που «γεννά» το ποδόσφαιρο. Ιστορίες που θα μπορούσαν κάλλιστα να χαρακτηριστούν...

Αντίγραφα των ανθρώπινων οργάνων φέρνουν επανάσταση στα χειρουργεία – Πότε θα «πιάσουν δουλειά»

Φαίνεται να πλησιάζει η εποχή που οι ασθενείς θα πάψουν να δοκιμάζουν νέα φάρμακα που υποτίθεται θα αντιμετωπίζουν την ασθένειά...

Πριν φτιάξουμε το ψηφιακό φροντιστήριο ας φτιάξουμε το κανονικό σχολείο πρώτα

Η επέκταση των ψηφιακών εφαρμογών, ιδίως στις συναλλαγές του πολίτη με το δημόσιο, είναι μια από τις σημαντικότερες...

Στεγαστική κρίση στην Ευρώπη: Ελληνική πρωτιά – Πάνω από 40% του διαθέσιμου εισοδήματος το κόστος στέγασης

Η ευρωπαϊκή στεγαστική κρίση, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες, γίνεται αισθητή από την Ολλανδία έως την...