Άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας ζητεί το ΚΚΕ με σεβασμό στους κατοίκους και το περιβάλλον

Date:

Share post:

Θέση για τις εργασίες στο Μέγα Ρέμα Ραφήνας παίρνει το ΚΚΕ και ειδικότερα η ΚΟΒ Ραφήνας Πικερμίου επισημαίνοντας ότι είναι επείγουσα «η ανάγκη για μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, για τη βελτίωση και διεύρυνση των δημόσιων υποδομών με σεβασμό στους όρους διαβίωσης των κατοίκων και με ταυτόχρονα ισόρροπη προστασία του περιβάλλοντος» και «ιδιαίτερα σε μια περιοχή, που το λιμάνι της Ραφήνας είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Αττική, δίπλα μας υπάρχουν το αεροδρόμιο, μεγάλα εμπορικά κέντρα και βιομηχανικές ζώνες, ενώ αυξάνεται συνεχώς ο πληθυσμός των κατοίκων».

Και προσθέτει

«Ο κίνδυνος από τη μία να πλημμυρίσουμε από την υπερχείλιση του ρέματος και να μετράμε εκ νέου απώλειες ακόμη και σε ανθρώπινες ζωές όπως στη Μάνδρα ή όπως στην περιοχή μας το 1977, ουσιαστικά αποτελεί έγκλημα προδιαγεγραμμένο και από την άλλη το περιβάλλον και η προστασία του θυσιάζονται στο όνομα της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή με στόχο την εξασφάλιση της κερδοφορίας τους.

Όλα αυτά τα χρόνια η πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης, είτε στο τιμόνι είναι η ΝΔ, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε το ΠΑΣΟΚ, κινείται στις ράγες των αποφάσεων της ΕΕ, θεωρεί κόστος τα μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος, τα πάντα υποτάσσονται στη λογική κόστος – όφελος, δηλαδή στα αν και πόσα κέρδη θα αποκομίσουν οι επιχειρηματίες, το κεφάλαιο.

Όλα όσα ευαγγελίζονται για «ανάπτυξη για όλους», ότι «κερδισμένοι θα βγουν και οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι», μέχρι ακόμη ότι «θα γίνουμε η Ριβιέρα της Ανατολικής Αττικής» έχουν αποδειχτεί φύκια για μεταξωτές κορδέλες, μιας και οι ανάγκες μας ουσιαστικά συνθλίβονται στο βωμό του κέρδους.

Ακόμα περιμένουν οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής ένα Δημόσιο νοσοκομείο, σύγχρονα σχολεία για όλους τους μαθητές, αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συγκοινωνίες, η εργασία λάστιχο είναι κανόνας για τη νέα γενιά και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό…

Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, οι παρατάξεις που υποστηρίζουν στην Περιφέρεια και στο Δήμο Ραφήνας, από κοινού έχουν συμφωνήσει και υπηρετήσει τη λογική κόστος – όφελος και στην περίπτωση του Μέγα Ρέματος και έχουν ευθύνη γιατί:

  • Ο σχεδιασμός για μια λεκάνη απορροής 140 τετραγωνικών χιλιομέτρων θα έπρεπε να είχε μελετηθεί με ορίζοντα 100ετιας με βάση και σχετική Υπουργική απόφαση (ΚΥΑ 140055/2017) και όχι 50ετίας.
  • Δεν γίνεται καμία αναφορά για την κατασκευή του απαραίτητου φράγματος ανάσχεσης πλημμυρών εγκάρσια προς την κοίτη του ρέματος, στον κάμπο των Σπάτων.
  • Δεν διαμορφώνεται η ζώνη προστασίας των 50 μέτρων εκατέρωθεν των οριογραμμών, πράγμα αναγκαίο, αφού η περιοχή χαρακτηρίζεται ως περιοχή φυσικού κάλλους και την ίδια στιγμή πάνω από 800 δένδρα εξαφανίζονται και αποψιλώνονται δεκάδες χιλιόμετρα βλάστησης (με πάνω από 1.500 καταγεγραμμένα δέντρα).

Εργαζόμενοι και κάτοικοι της Ραφήνας,

Το Μέγα Ρέμα είναι μήκους 15 χιλιομέτρων που συγκεντρώνει τα όμβρια ύδατα από περιοχές πρώην αγροτικές και νυν αστικές, ενώ συγχρόνως αποτελεί ένα φυσικό τοπίο με μεγάλη βιοποικιλότητα και περιοχές εξαιρετικού φυσικού κάλλους σε πολλά σημεία του.

Η έκταση που “αποχετεύει” το ρέμα της Ραφήνας φθάνει τα 140 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το μεγαλύτερο μέρος ενός τόσο σημαντικού ρέματος δεν έχει διαμορφωμένη διατομή, ενώ σε πολλά σημεία δεν έχει πια βάθος.

Έτσι, με μια συνήθη μπόρα, το ρέμα μπορεί να πλημμυρίσει με ότι αυτό συνεπάγεται, τόσο για οικισμούς και πόλεις που γειτνιάζουν προς το ρέμα, όσο και για εκτάσεις και υποδομές στα πέριξ αυτού.

Ωστόσο αυτό που βιώνουμε είναι η παράδοση των φιλέτων γης και η διαμόρφωση υποδομών για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών σχεδίων με την επέκταση της Αττικής οδού και του προαστιακού, την επέκταση του λιμανιού, τα οποία αντικειμενικά επιβαρύνουν παραπέρα τη ροή των υδάτων και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την περιβαλλοντική προστασία του ρέματος Ραφήνας.

Στην ουσία η μεγαλύτερη σήμερα φυσική κοίτη ρέματος στην Αττική, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως «ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος», σχεδιάζεται να μετατραπεί σε ανοιχτό αγωγό ομβρίων στο μεγαλύτερο μέρος του και, στο υπόλοιπο, σε ανοιχτό ορθογωνικό οχετό ομβρίων από μπετόν ακόμη και σε τμήματα εκτός του οικισμού της Ραφήνας».

Και η ανακοίνωση καταλήγει με κάλεσμα:

«Το ΚΚΕ σας καλεί να οργανώσουμε τον αγώνα μας και να παλέψουμε:

  • Για τη συνολική αντιπλημμυρική διευθέτηση στο Μέγα Ρέμα με τα απαραίτητα έργα για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων και ταυτόχρονα με σεβασμό στο περιβάλλον.
  • Για τη δημιουργία των απαραίτητων δημόσιων έργων υποδομών που να εξασφαλίζουν μια ποιοτική και σύγχρονη καθημερινότητα για τους κατοίκους και τους επισκέπτες, προσιτά και δωρεάν για όλους, εξασφαλίζοντας τη διατήρηση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος που είναι διαμορφωμένο.

Η μάχη αυτή θα είναι λειψή αν δεν στείλουμε ένα δυνατό μήνυμα καταδίκης όλων των πολιτικών δυνάμεων που έχουν πολύ συγκεκριμένες ευθύνες για αυτό το σχεδιασμό στο Μέγα Ρέμα, που έχουν βάλει τη σφραγίδα τους σε  τόσες φυσικές καταστροφές, που έχουν κάνει  τις δημόσιες υποδομές ακριβό εμπόρευμα για το λαό».

Εφημερίδα Polis

spot_img

Related articles

Το μήνυμα του Ιράν στο Ισραήλ: “Μην απαντήσετε, αλλιώς η αντίδρασή μας θα είναι μεγαλύτερη”

Το Ιράν προειδοποίησε το Ισραήλ για μία μεγαλύτερη επίθεση κατά της επικράτειας του, στην περίπτωση, που οι Ισραηλινοί απαντήσουν...

Μέση Ανατολή: η επόμενη μέρα του ιρανικού χτυπήματος στο Ισραήλ

Η επόμενη μέρα των ιρανικών επιθέσεων στο Ισραήλ, φέρνει και το κρίσιμο ερώτημα εάν αυτές ήταν απλώς ο...

Φεύγει ο μισθός στα απολύτως απαραίτητα – Ξεμένουν από τα μισά του μήνα λόγω ακρίβειας

Εξακολουθεί να «καλπάζει» η ακρίβεια, παρά τα νέα κυβερνητικά μέτρα, με την συντριπτική πλειονότητα των πολιτών να ξοδεύει το μεγαλύτερο...

Γενέθλια για την Νατάσα Παζαΐτη – Η οικογενειακή φωτογραφία

Σήμερα είναι μία ξεχωριστή ημέρα για την Νατάσα Παζαΐτη, καθώς έχει τα γενέθλιά της. Η σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού...