Δημοτική Αρχή Σπάτων – Αρτέμιδος Vs Αρχιμανδρίτη π. Αλέξιου

Date:

Share post:

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, είναι ένας από τους μεγαλύτερους πατέρες της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, αναφέρεται στις αρετές που πρέπει να έχει ένας ιερέας, λέει λοιπόν:

«Ο ιερέας πρέπει να είναι, συγχρόνως, σοβαρός και απλούς, φοβερός και επιεικής, «αυταρχικός» και κοινωνικός, αδέκαστος και εξυπηρετικός, ταπεινός και αξιοπρεπής, αυστηρός και ήρεμος. Να έχει θάρρος και να βλέπει μόνον πως θα οικοδομεί την Εκκλησία. Πρέπει, με λίγα λόγια, να τον χαρακτηρίζει η αρετή των αρετών, που κατά τους Πατέρες είναι η διάκριση, αλλά και η διόραση. Να έχει, δηλαδή, τα μάτια του στραμμένα σε όλες τις πλευρές, γιατί δεν ζει μόνο για τον εαυτό του, αλλά για όλο τον κόσμο. Ο ιερεύς, λόγω της εξουσίας την οποίαν διαθέτει και η οποία, είναι ανώτερη από κάθε κοσμικό άρχοντα, πρέπει να ομιλεί, σαν να έχει αυθεντία και κυρίως πρέπει να ομιλεί με παρρησία, να έχει το θάρρος να ελέγχει το κακό και την αμαρτία. Συνυφασμένο με την ιερατική διακονία, είναι επίσης το χάρισμα η αρετή της φιλανθρωπίας. Ένα ακόμη ουσιαστικό χάρισμα – αρετή, που πρέπει να διακρίνει τον ιερέα είναι η υπομονή, η συγχωρητικότητα και η αγάπη απέναντι στους μετανοούντες και σε όσους τον εχθρεύονται».

Πουθενά, ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, δεν αναφέρει ότι ο ιερέας δεν δικαιούται να εκφράσει το ανθρώπινο παράπονο του για όσους τον αδικούν. Αυτό το ανθρώπινο παράπονο, απέναντι στη Δημοτική Αρχή εξέφρασε με ήπιο και ευγενικό τόνο ο Αρχιμανδρίτης και Ιερατικώς Προϊστάμενος στον ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου (Παναγίας Σπάτων) εκ του άμβωνος στην Λειτουργία των Χριστουγέννων.

Θα παραθέσω τα γεγονότα όπως ακριβώς πληροφορήθηκα ότι έγιναν και οι αναγνώστες θα συμπεράνουν πια πλευρά έχει δίκιο.

Πριν όμως, θα αναφερθώ στην ιστορία ανέργεσης του Ιερού ναού, όπως μου την περιγράφει η κ. Παυλίνα Κατσώρη, Κανάκη.

«Η ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως άρχισε 1875 και στις 21 Αυγούστου το 1877 έγιναν τα εγκαίνια. Πρώτα έγινε ο κυρίως Ναός βασιλικού ρυθμού. Το 1921 έγινε προσθήκη δυτικά, το 1936 κτίστηκε το καμπαναριό και το 1996 έγιναν τα περιστύλια για να στηριχθεί ο Ναός. Αρχιτέκτων Ναοδόμος στην τελευταία φάση ήταν ο αείμνηστος Γιάννης Γιωργάκης. Οι αγιογραφίες στο τέμπλο είναι βυζαντινές με υπέροχα χρώματα, είναι καλυμμένες με ασημένιες εικόνες που είχαν δωρίσει Σπαταναίοι. Στην συνέχεια έχουμε και νεότερες μεταβυζαντινές αγιογραφίες, αλλά καμία σχέση με τις υπάρχουσες αρχικές όπως του Παντοκράτορα.

Το πρώτο καλοριφέρ ήταν δωρεά της Ελένης χήρας Χρήστου Γκίκα στη μνήμη του συζύγου της. Οι δωρεές είναι πολλές τόσο από τις «μεγάλες» οικογένειες όσο κι από τους απλούς ανθρώπους του καθημερινού μόχθου. Η Εκκλησία η “μεγάλη” όπως την έλεγαν οι παππούδες και πρέπει να πω ότι όλοι είχαν το στασίδι τους με το όνομα τους και για να διατηρηθεί αυτό κάτι «πλήρωναν» στην εκκλησία. Έτσι έμειναν οι οικογενειακές θέσεις μέχρι σήμερα. Κατά καιρούς καθαρίζονται οι αγιογραφίες.

Ο καθαρισμός αυτός απαιτεί μεγάλη χρηματική δαπάνη. Ο τελευταίος καθαρισμός έγινε με προσφορά της κυρίας Μαρτίνου. Ο προαύλιος χώρος φτιάχτηκε με χτυπητό μάρμαρο Καβάλας, αγορασμένα από την επιχείρηση, “Μάρμαρα Μπέλμπα”, και, μάστορας ήταν ο Γιώργος Παπαδημητρίου. Η μελέτη ήταν δωρεά του Πολιτικού Μηχανικού Γιώργου Γιωργάκη και η χρηματοδότηση έγινε από το ΥΠΕΧΩΔΕ και τον Υπουργό Κώστα Λαλιώτη με το ποσό των 10.000.000 δραχμών που κατατεθήκαν στον λογαριασμό του Ναού.

Όλες οι ενέργειες για την χρηματοδότηση και υλοποίηση του έργου έγιναν από τον τότε επικεφαλής της αντιπολίτευσης Δημήτρη (Τάκη) Νικ. Κανάκη τον οποίον ευχαρίστησε με επιστολή ο τότε Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής μακαριστός Αγαθόνικος». Οι αγιογραφίες από την παλαιότητα είχαν μαυρίσει από τον καπνό των κεριών και διαβρωθεί εκ των καιρικών συνθηκών. Βέβαια κατά καιρούς είχαν καθαριστεί από ειδικά συνεργεία. Τις αγιογραφίες του τέμπλου τις είχαν καλύψει με ασημένιες εικόνες για να μην είναι ορατή η φθορά του χρόνου. Όταν αφήρεσαν τις πρόσθετες εικόνες, φάνηκε η απαράμιλλη τεχνική κατασκευή του τέμπλου και η ζωντάνια των χρωμάτων παρότι ήταν… παλιοκαιρίτικα.

Αυτά πολύ περιληπτικά για την ιστορία του Ναού μας είπε η κ. Παυλίνα, Κατσώρη Κανάκη.

Αυτό το «θησαυρό» αγιότητας και κάλλους ήθελε και προσπαθούσε να διατηρήσει ο π. Αλέξιος.

Ζήτησε προσφορές από συντηρητές παλαιών εικόνων και αγιογραφιών. Οι προσφορές που έλαβε ήταν ύψους από 45.000 έως 65.000 Ευρώ, ποσό που αδυνατούσε το ταμείο της ενορίας να καλύψει. Απευθύνθηκε τότε στην οικογένεια της κ. Άννας Ραφτοπούλου, υποψήφια δήμαρχος.

Η απάντηση της κ. Ραφτοπούλου ήταν αρνητική. Και παρότρυνε τον Αρχιμανδρίτη να απευθυνθεί στον γνωστό φιλάνθρωπο και ευεργέτη κ. Μαρτίνο. Μάλιστα δε, η κ. Ραφτοπούλου, προθυμοποιήθηκε να στείλει σημείωμα που να αναφέρει πως είναι και δική της παράκληση να κάνει ο κ. Μαρτίνος, δεκτό το αίτημα του π. Αλέξιου. Αποδεχόμενη η οικογένεια του κ. Μαρτίνου το αίτημα, όπως ήταν φυσικό και ανθρώπινο σε ανταπόδοση της μεσολάβησης της κ. Ραφτοπούλου, ο π. Αλέξιος, μιας και βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο υπεστήριζε, χωρίς φανφάρες και με διακριτικό τρόπο, την υποψηφιότητα της κ. Ραφτοπούλου.

Το γεγονός

Στο τέλος της Ιεράς Λειτουργίας των Χριστουγέννων, ως είθισται, οι ιερείς απευθύνουν προς το εκκλησίασμα θρησκευτικό-παραινετικό λόγο που εξηγούν τη σημασία της εορτής για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς. Ο π. Αλέξιος στο τέλος της από άμβωνος ομιλίας του, ενημέρωσε το εκκλησίασμα όπως είχε καθήκον και υποχρέωση λέγοντας: «Μην ανησυχείτε πλέον τα καθίσματα θα αλλαχθούν και οι αγιογραφίες θα αποκατασταθούν. Ευχαριστώ την κ. Ραφτοπούλου που μεσολάβησε στον κ. Μαρτίνο ο οποίος με την προσφορά του θα διασωθούν οι αγιογραφίες του ναού». Στη συνέχεια είπε: «θα αναφερθώ και στον κ. Δήμαρχο. Πρόβλημα υγείας με ανάγκασε να απουσιάζω από τη δοξολογία της 28ης Οκτωβρίου. Δεν έχω κανένα σκοπό να σας σαμποτάρω, όπως ακούστηκε. Δεν έχω τίποτε μαζί σας. Όσο για τον καταγγέλλοντα που ζήτησε τη μετάθεση μου, με αιτιολογία πως εκτελώ πλημμελώς τα καθήκοντα μου, σας πληροφορώ πως εγώ επέλεξα το μέρος που θα λειτουργώ και θα βρίσκομαι και ο αγαπητός Σεβασμιότατος Νικόλαος δεν θα με μετακινήσει από την συγκεκριμένη ενορία. Απλά δεν θα σας κάνει το χατίρι. Στη συνέχεια αναφερόμενος προσωπικά στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ. Πέτρο Κατσούλη και δείχνοντας το πολυπληθές εκκλησίασμα του είπε: «το πλήθος των πιστών που περιμένει να λάβει την Αγία Κοινωνία αποδεικνύει αν εκτελώ καλά, ή, όχι τα καθήκοντα μου».

Φαίνεται, η υποστηρικτική στάση του ιερέα προς την κ. Ραφτοπούλου, δεν άρεσε στη τότε και νυν διοικούσα παράταξη. Οι κακές γλώσσες λένε ότι στον π. Αλέξιο την είχαν «στημένη», από την προεκλογική περίοδο. Έτσι λοιπόν αιτία για να ανοίξει ο «πόλεμος» υπήρχε, η αφορμή δόθηκε, όταν έγινε η καταγγελία, από μέλος της νυν διοίκησης, (ανεπιβεβαίωτη πληροφορία αναφέρει πως εστάλη επιστολή δημάρχου) προς το μητροπολίτη Νικόλαο, ότι «ο π. Αλέξιος εκτελεί πλημμελώς τα καθήκοντά του, εξαιτίας της απουσίας του από τη δοξολογία της 28ης Οκτωβρίου και ζητήθηκε η απομάκρυνση του από την ενορία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την παρέμβαση της διοίκησης στο μητροπολίτη, ο Αρχιμανδρίτης π. Αλέξιος, υπέβαλλε την παραίτηση του την οποία δεν έκανε δεκτή ο κ. Νικόλαος. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο μητροπολίτης δέχεται, ένθεν κακείθεν πιέσεις να απομακρύνει τον ιερέα από τα Σπάτα.

Όταν έγινε γνωστό το γεγονός αυτό στα Μέσα Κοινωνικής δικτύωσης, ιδίως στο φμπ, σήκωσε θύελλα σχολίων με αμφιλεγόμενες απόψεις που έβλαψαν και τις δύο οντότητες.

Αν ακολουθήσουμε τις αρετές που περιγράφει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος και πρέπει να έχει ο κάθε ιερέας, θα δώσουμε το φταίξιμο στον ιερέα, που δεν τήρησε την αρετή της συγχώρεσης κι αναμόχλευσε το γεγονός. Όμως, ο πολιτισμένος και ευγενικός τρόπος που εξέφρασε το παράπονό του και η αδικία που ένοιωθε για τη συκοφαντία, (σαμποτάζ στη δημοτική αρχή;) νομίζει ο γράφων, πως τον δικαιολογεί πλήρως από ανθρώπινης πλευράς. Ας μη ξεχνάμε κι ο ιερέας άνθρωπος είναι…

Η πλευρά της διοίκησης καλό θα ήταν στο βωμό της κατάκτησης της εξουσίας να μη βλέπει «φαντάσματα»… εκεί που δεν υπάρχουν.

Λίγα λόγια για τον ιερέα π. Αλέξιο, που μας είπαν ενορίτες του. «Σαν λειτουργός είναι εξαιρετικός ευρηματικός, καινοτόμος και αυθόρμητος. Αυτό αποδεικνύεται από τον κόσμο που τον ακολουθεί, όχι μόνο στα Σπάτα, αλλά και από τις εκκλησίες που κατά καιρούς έχει υπηρετήσει. Αν φύγει από την Παναγία, μας είπαν ενορίτες του, θα μείνουνε τρεις κι ο κούκος και το ξέρει καλά ο μητροπολίτης κ. Νικόλαος. Όμως σαν χαρακτήρας είναι παρορμητικός και πολλές φορές εκρηκτικός. Ότι έχει να πει το λέει από άμβωνος. Γι αυτή του την παρορμητικότητα και τον αυθορμητισμό του, έχει δεχθεί πολλές κατηγορίες από δημότες, επειδή έφερε πολλούς σε δύσκολη θέση».

Κλείνοντας παραθέτουμε την ανακοίνωση του δημάρχου στο φμπ για το γεγονός. «Δεν θα κάνω το χατίρι σε κανέναν να απαντήσω Άγιες μέρες στις σκόπιμα ψεύτικες διαδόσεις κανενός. Ας προσπαθήσουμε να γίνουμε λίγο καλύτεροι άνθρωποι ιερείς και κοσμικοί, να μάθουμε να σεβόμαστε τους συνανθρώπους μας και τον ιερό χώρο της Εκκλησίας. Όσο για τις απαντήσεις, θα δοθούν και με το παραπάνω, έπεται συνέχεια….»

Αναμένουμε τη συνέχεια όπως λέει. Με μια επισήμανση. Ο κ. Μάρκου, ας φροντίσει πρώτα να σέβεται τους δημότες, ψηφοφόρους του και μη, διότι οι μέχρι σήμερα συμπεριφορές του αποδεικνύουν ότι η παραίνεσή του περί σεβασμού, δεν ισχύει γι’ αυτόν…

Αναμένουμε…

Γράφει ο Δημήτρης Πνευματικάτος

Πηγή: Εφημερίδα “Δημότης”

spot_img

Related articles

Τι μπορεί να φταίει και απροσδόκητα ο σκύλος ουρεί μέσα στο σπίτι;

Αν ο σκύλος έχει μάθει να κάνει την ανάγκη του εκτός σπιτιού, αλλά ξαφνικά βρίσκουμε μια «λιμνούλα» μέσα...

Γιατί οι κάλπες τορπιλίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών

Σε προεκλογικό πυρετό, για να χρησιμοποιήσουμε ένα δημοσιογραφικό κλισέ, βρίσκεται η Βόρεια Μακεδονία ενόψει του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών,...

Ισραήλ: Γιατί δεν έχει μιλήσει ακόμη ο Ερντογάν; – Καυτό το κλίμα στην Τουρκία

Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ προκάλεσε παγκόσμιο ντόμινο αντιδράσεων, αλλά παράλληλα κατέγραψε και μία αξιοσημείωτη «ηχηρή» σιωπή και απουσία...

Το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει τη Γάζα – Οι ΗΠΑ «δεν θα συμμετέχουν» σε αντεπίθεση κατά του Ιράν

Στη μύτη των ποδιών του είναι ολόκληρος ο πλανήτης, αναρωτώμενος αν το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση...