Έντονη ανησυχία από την έρευνα Τσιόδρα-Λύτρα για τους θανάτους – Ακάλυπτος ο πρωθυπουργός από τους επιστήμονες

Date:

Share post:

Εξακολουθεί να παραμένει αναπάντητο κατά πόσο οι επισημάνσεις της έρευνας λήφθηκαν υπόψη αν και η σταθερή πίεση στο ΕΣΥ με τους 700 διασωληνωμένους αποτελεί την έμμεση απάντηση.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του κ. Λύτρα, ότι “Εγώ και ο κύριος Τσιόδρας θα ήμασταν υπόλογοι εάν δεν δίναμε τα αποτελέσματα της ανάλυσής μας σε αυτούς, εάν δεν τους ενημερώναμε” και συμπληρώνει ότι “Εμείς είμαστε Καθηγητές Δημόσιας Υγείας και κοινοποιήσαμε τα αποτελέσματα εκεί που έπρεπε, ως οφείλαμε. Δεν κοινοποιούμε για εμάς. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι, εφόσον το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) δεν ανταποκρίνεται όποτε οι διασωληνωμένοι ασθενείς υπερβαίνουν τους 400 και αυξάνεται η θνητότητα, το ΕΣΥ χρειάζεται ενίσχυση”.

Πέρα από τον προβληματισμό που δημιουργεί το γιατί η Κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη της τα στοιχεία αυτά και δεν προετοιμάστηκε για το 4ο κύμα, δημιουργείται και το ερώτημα γιατί η έρευνα δημοσιεύτηκε τώρα.

Ο κ. Λύτρας δίνει μια λογική εξήγηση η οποία ισχύει στις επιστημονικές δημοσιεύσεις. Αυτή εδράζεται στη διαδικασία και τον έλεγχο που μία επιστημονική έκδοση επιβάλλει για τις δημοσιεύσεις που φιλοξενεί. Έτσι πέρασε διάστημα πλέον των 5 μηνών για να δημοσιευτεί στην Scandinavian Journal of Public Health, η εν λόγω μελέτη.

Πάντως ουδέποτε έγινε αναφορά από κανέναν σχετικά με τα στοιχεία της έρευνας, αν και τους τελευταίους μήνες το ποσοστό θνητότητας αποτελεί σημαντικό ερώτημα όσον αφορά την επίπτωση της πανδημίας. Ακόμη και ο ίδιος ο κ. Τσιόδρας στις ελάχιστες εμφανίσεις του σε επιστημονικές ημερίδες δεν αναφέρθηκε σε αυτήν.

Το θέμα είναι ότι πλέον γνωρίζοντας αυτά τα δεδομένα, τι μέλει γενέσθαι ενόψει και της επικράτησης της παραλλαγής Όμικρον. Θα έχουμε ένα ΕΣΥ που θα υποδέχεται σε ένα σημαντικό ποσοστό μελλοθάνατους;

Ακάλυπτος ο πρωθυπουργός από τους επιστήμονες

Πάντως συγκυριακά η δημοσίευση προκάλεσε έναν ακόμη πονοκέφαλο στον πρωθυπουργό καθώς η Κυβέρνηση βρίσκεται προ των ευθυνών της σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, της κατάστασης στο ΕΣΥ και φυσικά τον μεγάλο αριθμό θανάτων. Κι αυτό λίγες μέρες μετά από τον χαρακτηρισμό από την Καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου της δήλωσης του πρωθυπουργού περί ίδιας αντιμετώπισης των ασθενών εντός και εκτός ΜΕΘ ως “Αδόκιμη”.

Οι δύο καθηγητές της μελέτης πάντως υπερασπίζονται το έμψυχο δυναμικό του ΕΣΥ το οποίο παλεύει όλο αυτό το διάστημα με νύχια και με δόντια να σώσει ζωές. Αποδίδει έμμεσα ευθύνες στο ότι η Κυβέρνηση δεν μερίμνησε όχι μόνο για να ενισχύσει το ΕΣΥ, επειδή ίσως και να μην έχει μια τέτοια δυνατότητα, αλλά και γιατί επέτρεψε λόγω ατολμίας να λάβει μέτρα για να μη δεχτεί το σφοδρό κύμα της πανδημίας.

Ακόμη και οι εκατοντάδες νέες ΜΕΘ που ευαγγελίζεται ότι έφτιαξε, δεν είναι ικανές να σταματήσουν τη θανατηφόρο επέλαση του κορονοϊού. Με βάση τα στοιχεία της μελέτης οι 6 στους 10 που εισέρχονται σε ΜΕΘ πεθαίνουν.

Το δε εμβόλιο δεν αναχαίτισε την επιδημία και τους θανάτους όπως ονειρευόταν η Κυβέρνηση, ενώ έβλεπε ότι δεν πετυχαίνει το στόχο της ανοσίας και μάλιστα σε περίοδο έξαρσης της Μετάλλαξης Δέλτα που μεταδίδεται έντονα.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι από την αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα πάνω από 11.000 έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ κι έχει επιβιώσει μόνο ο 1 στους 3 ασθενείς. Φαίνεται ξεκάθαρα λοιπόν ότι θα έπρεπε με συντονισμένα μέτρα να αποτραπεί η νόσηση και νοσηλεία των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας ώστε να αποφευχθούν εκατοντάδες νέοι θάνατοι.

spot_img

Related articles

Το μήνυμα του Ιράν στο Ισραήλ: “Μην απαντήσετε, αλλιώς η αντίδρασή μας θα είναι μεγαλύτερη”

Το Ιράν προειδοποίησε το Ισραήλ για μία μεγαλύτερη επίθεση κατά της επικράτειας του, στην περίπτωση, που οι Ισραηλινοί απαντήσουν...

Μέση Ανατολή: η επόμενη μέρα του ιρανικού χτυπήματος στο Ισραήλ

Η επόμενη μέρα των ιρανικών επιθέσεων στο Ισραήλ, φέρνει και το κρίσιμο ερώτημα εάν αυτές ήταν απλώς ο...

Φεύγει ο μισθός στα απολύτως απαραίτητα – Ξεμένουν από τα μισά του μήνα λόγω ακρίβειας

Εξακολουθεί να «καλπάζει» η ακρίβεια, παρά τα νέα κυβερνητικά μέτρα, με την συντριπτική πλειονότητα των πολιτών να ξοδεύει το μεγαλύτερο...

Γενέθλια για την Νατάσα Παζαΐτη – Η οικογενειακή φωτογραφία

Σήμερα είναι μία ξεχωριστή ημέρα για την Νατάσα Παζαΐτη, καθώς έχει τα γενέθλιά της. Η σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού...