Ευρωεκλογές: “Επιχείρηση κέντρο” – με δεξιές πινελιές – από τη ΝΔ

Date:

Share post:

Οι αγρότες ήρθαν στην Αθήνα, διαδήλωσαν, απήλθαν και η κυβέρνηση ελπίζει πως ξεπέρασε έναν ακόμη κάβο στο δρόμο για τις ευρωεκλογές.

Βέβαια, στην κάλπη της 9ης Ιουνίου θα φανεί κατά πόσον οι αγρότες, καθώς και άλλες ομάδες ψηφοφόρων που παραδοσιακά αποτελούν κοινά της ΝΔ, θα επιλέξουν χαλαρή στάση αποχής ή ψήφο διαμαρτυρίας. Για αυτό όμως το κυβερνών κόμμα ξεκινά πλέον μία επιχείρηση συσπείρωσης της γαλάζιας βάσης.

Για τους αγρότες, εκτός από τα μέτρα που ήδη έχουν ανακοινωθεί και μία υπόσχεση για μόνιμη επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο από το 2025, το “τυράκι” είναι η επαναδιαπραγμάτευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στην ΕΕ.

Ο Μητσοτάκης θέλει να δείξει ευρωπαϊκό προφίλ

Ο κ.Μητσοτάκης επικαλέστηκε χθες και το μεταναστευτικό, αλλά και την αμυντική πολιτική στο πλαίσιο και της ΕΕ, προκειμένου να απευθυνθεί στο δεξιό ακροατήριο. Δεν είναι όμως τυχαίο ότι ταυτόχρονα στις δηλώσεις και συνεντεύξεις του με ευρωπαϊκό ακροατήριο προβάλλει ιδιαίτερα τη θεσμοθέτηση της ισότητας στο γάμο.

Με αυτή την – ομολογουμένως ιστορική – νομοθέτηση, ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί επομένως να παρουσιάσει ένα “προοδευτικό” προφίλ στην Ευρώπη. Και αυτό καθώς οι υποκλοπές έχουν θολώσει την εικόνα του ίδιου του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης του και στο εξωτερικό.

Το κέντρο και οι δεξιές πινελιές

Ταυτόχρονα στο εσωτερικό της χώρας, ο κ. Μητσοτάκης επιμένει σαφώς να δίνει έμφαση στο κέντρο, παρά τις “Κασσάνδρες”  – όπως ο Αντώνης Σαμαράς –  που θεωρούν ότι η ΝΔ θα πληρώσει ακριβά θέματα όπως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών και ζητούν στροφή προς τα δεξιά. 

Ο πρωθυπουργός βέβαια όπως αναφέρθηκε δεν παραλείπει να βάζει δεξιές πινελιές στο πολιτικό αφήγημα του. Ωστόσο φαίνεται ταυτόχρονα πεπεισμένος ότι η στρατηγική της διεύρυνσης έχει αποδειχθεί επιτυχημένη από το 2019 μέχρι και τις περσινές εθνικές εκλογές.

Βέβαια οι διακηρύξεις του κ.Μητσοτάκη περί προοδευτισμού έρχονται σε αντίθεση με την πολιτική της κυβέρνησης σε σειρά άλλων μειζόνων θεμάτων όπως η παιδεία και η υγεία, όπου κατά την αντιπολίτευση προωθεί ένα ακραία νεοφιλελεύθερο μοντέλο ιδιωτικοποιήσεων.

Ενώ στο μεταναστευτικό είναι τελείως διαφορετική η ρητορική όταν απευθύνεται σε διεθνές ακροατήριο. Για παράδειγμα χθες μίλησε για success story της Ελλάδας όσον αφορά στη μετανάστευση και δήλωσε ότι είναι ευπρόσδεκτοι όσοι έρχονται και ζητούν άσυλο “γιατί έχουμε πραγματικές ανάγκες στην αγορά εργασίας”. Και διαφορετική η ρητορική όταν απευθύνεται στη σκληρή δεξιά εντός Ελλάδος, επιμένοντας για παράδειγμα στο φράχτη του Έβρου και υπενθυμίζοντας τα γεγονότα του Μαρτίου του 2020.

spot_img

Related articles

Το μήνυμα του Ιράν στο Ισραήλ: “Μην απαντήσετε, αλλιώς η αντίδρασή μας θα είναι μεγαλύτερη”

Το Ιράν προειδοποίησε το Ισραήλ για μία μεγαλύτερη επίθεση κατά της επικράτειας του, στην περίπτωση, που οι Ισραηλινοί απαντήσουν...

Μέση Ανατολή: η επόμενη μέρα του ιρανικού χτυπήματος στο Ισραήλ

Η επόμενη μέρα των ιρανικών επιθέσεων στο Ισραήλ, φέρνει και το κρίσιμο ερώτημα εάν αυτές ήταν απλώς ο...

Φεύγει ο μισθός στα απολύτως απαραίτητα – Ξεμένουν από τα μισά του μήνα λόγω ακρίβειας

Εξακολουθεί να «καλπάζει» η ακρίβεια, παρά τα νέα κυβερνητικά μέτρα, με την συντριπτική πλειονότητα των πολιτών να ξοδεύει το μεγαλύτερο...

Γενέθλια για την Νατάσα Παζαΐτη – Η οικογενειακή φωτογραφία

Σήμερα είναι μία ξεχωριστή ημέρα για την Νατάσα Παζαΐτη, καθώς έχει τα γενέθλιά της. Η σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού...