Τα παιδιά με τον ιό μεγάλωσαν απότομα και άντε να δούμε τι τα κάνουμε φέτος

Date:

Share post:

Βρε πως αλλάζουν οι καιροί… Τα παιδιά μας μεγάλωσαν απότομα και εμείς αλλάξαμε (μάλλον) μυαλά. Κάθε χρόνο τέτοια περίοδο περιμέναμε πως και πως να τελειώσουν τα σχολεία, τα αθλήματα, οι λοιπές εξωσχολικές δραστηριότητες και «αγχωνόμασταν» (όσοι δουλεύουν) για το καλοκαιρινό καμπ ή την κατασκήνωση που θα πάνε τα παιδιά μας, με το ερώτημα να είναι, αν τα πάνε για παιχνίδι και κοινωνικοποίηση ή για μάθηση…

Του Βασίλη Σπαντούρου

Φέτος τι γίνετα; Τα καλοκαιρινά αθλητικά camp, τα οποία αποτελούσαν διαχρονικά μία δοκιμασμένη επιλογή και η περιοχή μας βοηθούσε για τη λειτουργία τους λογικά δεν θα πραγματοποιηθούν, αφού μάλλον κανένας λογικός φορέας δεν θα αναλάβει την ευθύνη να τα πραγματοποιήσει… Οι κατασκηνώσεις και αυτές με τη σειρά τους πάνε μέχρι σήμερα που μιλάμε, για… του χρόνου, εκτός αν κάτι αλλάξει ξαφνικά από τη κυβέρνηση και αλλάξουν γνώμη… όπως μας έχουν συνηθίσει τις τελευταίες μέρες με τα αθλητικά κέντρα, τις παραλίες, τις μετακινήσεις και τα μεγάλα εμπορικά.

Τα παιδιά είναι πασιφανές πως έχουν αποσυντονιστεί εντελώς, δεν υπάρχει τίποτα σταθερό και κανένα πρόγραμμα εδώ και τρεις μήνες περίπου ενώ «καπάκι» μπαίνει και το καλοκαίρι! Και μην παραμυθιαζόμαστε πως η εξ αποστάσεως εκπαίδευση κάτι έκανε… ή ακόμα ακόμα και η μερική επιστροφή σε πειραματικές καταστάσεις στα σχολεία είναι ικανή να αλλάξει τη νοοτροπία της «παιδικής χαράς» που βιώνουν τα παιδιά όλο αυτό το διάστημα!

Τα περισσότερα αν όχι όλα έχουν χάσει τις μέρες και τις ώρες… και το μόνο που θα αλλάξει την καθημερινότητα τους είναι… τα μπάνια στη θάλασσα!

Μαθησιακά, αθλητικά, μουσικά ή ότι άλλο θέλετε, η χρονιά πάει χάθηκε και αυτό είναι μία πραγματικότητα. Πολύ πιο σημαντικό όμως από αυτά, είναι πως τα παιδιά και πολύ περισσότερο αυτά που δεν έχουν πάει ακόμα στο Λύκειο, θα αντιμετωπίσουν από Σεπτέμβρη τεράστιο πρόβλημα προσαρμογής και θα δυσκολευτούν να βρουν ξανά τα βήματα τους.

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά του νομίσματος… την φορτισμένη ψυχικά και οικονομικά αυτή περίοδο που δεν ξέραμε τι μας ξημερώνει… Φυσιολογικά οι μεγάλοι άλλαξαν μυαλά και δεδομένα… Όσο για τα παιδιά μας όμως, αυτά μεγάλωσαν, μεγάλωσαν πολύ και απότομα.

Η πρωτόγνωρη συγκυρία που βιώσαμε, αυτά που έβλεπαν και άκουγαν, τα έκανε να ωριμάσουν πρώιμα!

Μερικά από αυτά, αναγκαστικά έμειναν για πρώτη φορά μόνα τους στο σπίτι αφού δεν είχαν σχολείο και αναγκάστηκαν να κάνουν κάποια πράγματα μόνα τους. Όλα τους είδαν τους γονείς τους να λειτουργούν διαφορετικά, με άλλα πρέπει και προτεραιότητες και κατάλαβαν ξαφνικά, πως τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν από την μία στιγμή στην άλλη.

Μπόρεσαν να αντιληφθούν και να κατανοήσουν βίαια, τι σημαίνει κράτος, τι μπορεί να κάνει μία κυβέρνηση, τι σημαίνει ασφάλεια, πόσο σημαντική είναι η υγεία και πως προσέχω για να την έχω, τι μπορεί να σου επιβάλει ένας νόμος και άλλα πολλά… Τόσα πολλά, που με άλλες συνθήκες, ίσως θα χρειαζόντουσαν μία ολόκληρη ζωή για να τα αντιληφθούν.

Έζησαν στιγμές που θα τις θυμούνται για πάντα και όταν με το καλό περάσουν τα χρόνια… αυτή η περίοδος, θα αποτελεί για όλα τους εμπειρία ζωής! Όσο για εμάς… μάλλον παραμείναμε παιδιά…

Για να επιστρέψω όμως στον αρχικό προβληματισμό: Τελικά το καλοκαίρι τι γίνεται με τα παιδιά μας;

spot_img

Related articles

Ευρωεκλογές: Πρώτη σε «σταυρούς» η ακρίβεια – Αναταράξεις σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για υποψήφιους και στρατηγικές

Με τις ευρωεκλογές να έχουν πάρει χαρακτήρα «εθνικής κάλπης» για την κυβέρνηση, όπως δηλώνει εμφατικά ο ίδιος ο...

«Με ένα όνειρο τρελό…» – Σε έκσταση οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού στο Βενιζέλος

Ώρα αποθέωσης στο Ελ. Βενιζέλος για τους παίκτες και το τεχνικό επιτελείο του Ολυμπιακού. Η αποστολή των μεγάλων...

Ο “λάθος υπολογισμός” που οδήγησε στην κλιμάκωση της σύγκρουσης Ισραήλ – Ιράν

Το Ισραήλ βρισκόταν μόλις λίγα λεπτά πριν από μια αεροπορική επιδρομή την 1η Απριλίου, η οποία σκότωσε αρκετούς...

Πύραυλοι του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News μετέδωσε, επικαλούμενο πηγή του στην αμερικανική κυβέρνηση, ότι πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του...