Η Ρωσία που δεν συμμετέχει στου Ολυμπιακούς Αγώνες εξοργίζει κερδίζοντας το ένα μετάλλιο μετά το άλλο

Date:

Share post:

Όσοι παρακολουθούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο θα έχουν σίγουρα δει τις προσπάθειες Ρώσων αθλητών και τις νίκες τους που σε πολλές περιπτώσεις έχουν οδηγήσει στην κατάκτηση μεταλλίων.

Όταν όμως οι αθλητές ανεβαίνουν στο βάθρο των νικητών, δεν υψώνεται η σημαία της χώρας ούτε ακούγεται ο εθνικός της ύμνος.

Αυτό, καθώς η Ρωσία, ή αλλιώς Ρωσική Ομοσπονδία όπως είναι η επίσημη ονομασία της χώρας, δεν συμμετέχει επίσημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες αφού έχει αποκλειστεί εξαιτίας των σκανδάλων ντόπινγκ. 

Έχει επιτραπεί όμως σε Ρώσους αθλητές να αγωνιστούν και να μετάσχουν στην αποστολή που φέρει την ονομασία Ολυμπιακή Ρωσική Επιτροπή ενώ η εμφάνισή τους φέρει τα χρώματα της ρωσικής σημαίας. Ήδη οι αθλητές που συμμετέχουν σε αυτή έχουν κερδίσει μέχρι στιγμής 50 μετάλλια (6η κατά σειρά αριθμού μεταλλίων) εκ των οποίων 12 χρυσά.

«Μπορείτε να μας πάρετε τη σημαία μας και τον εθνικό μας ύμνο, αλλά όχι την αγάπη μας για την πατρίδα μας» εμφανίζεται να δηλώνει στο βίντεο του BBC μια μικρή σε ηλικία ρωσίδα αθλήτρια.

Οι επιδόσεις των Ρώσων αθλητών είναι εξαιρετικές και αυτό μάλιστα φαίνεται πως προκαλεί μεγάλη δυσαρέσκεια σε άλλους αθλητές, όπως αναφέρει το BBC, οι οποίοι ανοιχτά αμφισβητούν πλέον την απόφαση συμμετοχής Ρώσων αθλητών στους Αγώνες και κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν πως μπορεί και σε αυτή την διοργάνωση να είναι ντοπαρισμένοι. 

Ο Γεβγένι Κορότισκιν, που κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στην κολύμβηση το 2012, δηλώνει χαμογελώντας: «Μπορείτε να πάρετε δείγμα αίματος οπότε θέλετε και δεν θα βρείτε τίποτα. ”Καθαρίζουμε” τα αθλήματα αλλά άλλες χώρες μας κατηγορούν πως δεν είμαστε ”καθαροί”. Δεν είναι δίκαιο».

 «Αν είσαι καθαρός πρέπει να μπορείς να αγωνιστείς. Γιατί να πρέπει να απολογηθείς για τις πράξεις άλλων, εάν κάτι δεν είναι δικό σου λάθος;» λέει με τη σειρά της η Ουλιάνα Ντόνσκοβα, χρυσή ολυμπιονίκης το 2012 στη ρυθμική γυμναστική.

Στη Ρωσία πάντως, πολλοί πιστεύουν πως οι αθλητές τους τιμωρήθηκαν άδικα αφού έχουν το δικαίωμα να δουν τη σημαία τους να υψώνεται και να ακούσουν τον εθνικό τους ύμνο.

Μάλιστα, αξιωματούχοι της χώρας, με γνωστό ρωσικό χιούμορ σχολιάζουν-προφανώς για να προκαλέσουν όσους του επικρίνουν- πως όσοι διαμαρτύρονται δεν είναι παρά ”γκρινιάριδες ηττημένοι”. 

Το σύνθημα στήριξης στους Ρώσους αθλητές έδωσε πρώτη η εκπρόσωπος του Υπ.Εξωτερικών σε ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται να κάνει μποξ και μετά να λέει νόημα: ”Από τη Ρωσία με αγάπη” ενώ μετά πέφτει το moto και επίσημο hashtag ”#wewillROCyou”. Σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται να παραπέμπει στους στίχους και τον τίτλου του γνωστού τραγουδιού των Queen και αλλά επίσης το ROC είναι και τα αρχικά της Ολυμπιακής Ρωσικής Επιτροπής (Russian Olympic Committee).

To hashtag αναγράφεται σε μια τεράστια τοιχογραφία σε κτίριο στη Μόσχα όπου οι περαστικοί βλέπουν δυο αθλητές να παλεύουν και ο Ρώσος έχει βάλει κάτω τον αθλητή με τα διακριτά της WADA (της υπηρεσίας αντι-ντοπινγκ).

Όπως εκτιμά η δημοσιογράφος του BBC η τοιχογραφία αντιπροσωπεύει και το κλίμα που επικρατεί στη χώρα μεταξύ των πολιτών ενώ η κυβέρνηση, όπως λέει, έχουν αναγνωρίσει πως υπήρχε πρόβλημα ντοπικγκ αλλά ποτέ δεν αποδέχθηκαν πως ήταν το μεγάλο όσο το παρουσίασε η WADA.

″Ναι, παραβήκαμε τους κανονισμούς. Αλλά μήπως δεν ντοπάρονται και άλλοι αθλητές;” λέει ένας πολίτης στη Μόσχα και ένας άλλος συμπληρώνει ”Πιστεύω πως ήταν καλό που τουλάχιστον επέτρεψαν στους αθλητές μας να συμμετάσχουν”. 

Πηγές: BBC, Guardian

spot_img

Related articles

Οι συνέπειες…

Νέος και ωραίος αντιδήμαρχος το παλεύει όσο δε φαντάζεστε! Παρόλα αυτά η κατάσταση που αντιμετωπίζει μπορεί να χαρακτηριστεί...

Όποιος ψάχνει βρίσκει…

ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ 7:8.  Είναι δεδομένο πως στη ζωή έχεις δύο δρόμους... ο ένας είναι να προσαρμόζεσαι με την καθημερινότητα...

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Αντιδράσεις για το μυστικό καταφύγιό του στη Χαβάη

Το νησί Καουάι στη Χαβάη είναι γνωστό ως επίγειος παράδεισος στη μέση του πουθενά. Πλέον, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας μεγάλης διαμάχης...

Η ΝΔ προσπαθεί να πάρει ψηφοφόρους από το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές

Στη στρατηγική προσέλκυσης κεντρώων ψηφοφόρων, η οποία αποδείχθηκε επιτυχημένη το 2019 και το 2023, επιμένει το Μαξίμου και...