Ιχνηλάτης: Στην Κύπρο γνωρίζουν που πας και σε ποιους

Date:

Share post:

Πάνω από τρεις χιλιάδες Κύπριοι έχουν κατεβάσει την εφαρμογή ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ (COVTRACER), όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος, ο οποίος τόνισε πως ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ μέσα στις επόμενες ώρες και μέρες.

Η εφαρμογή ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ (COVTRACER) έχει, φαινομενικά, ως στόχο την αναχαίτιση της Πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.

Περί τίνος πρόκειται;

Είναι μία εφαρμογή σε κινητό τηλέφωνο, η οποία μέσω του μικροτσίπ της συσκευής, καταγράφει τις κινήσεις του κατόχου του τηλεφώνου, προκειμένου οι σχετικές πληροφορίες να χρησιμοποιηθούν για να ιχνηλατηθούν οι επαφές του σε περίπτωση που νοσήσει από κορωνοϊό.

Το Κράτος δηλαδή θα γνωρίζει που και σε ποιόν πήγε.  Η εφαρμογή έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην Κύπρο. Η πλατφόρμα θα επεκταθεί στην πορεία στην κατ’ οίκον παρακολούθηση και την τηλε-συμβουλευτική με στόχο όπου υπάρχει σύμπτωμα να καταγράφεται.

Ουσιαστικά, η εφαρμογή θα παρακολουθεί όλες τις επαφές και κινήσεις κάποιου ανθρώπου για 15 ημέρες, ώστε αν κάποιος νοσήσει να μπορέσουν να ιχνηλατηθούν οι επαφές τους.

Η διαδικασία έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην κοινωνία αλλά και μεταξύ των πολιτικών κομμάτων.

Ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κύπρου εξήγησε πως με τον έλεγχο των διαδρομών του χρήστη, εντοπίζονται οι τοποθεσίες που έχει επισκεφτεί το άτομο που έχει διαγνωστεί με τον ιό και επιτρέπει έγκαιρη παρέμβαση, όπως ενδεχομένως εκκένωση και απολύμανση κάποιων χώρων, ενώ δίνει τη δυνατότητα να εντοπιστούν οι επαφές που είχε όλο αυτό το διάστημα.

Αυτά λοιπόν συμβαίνουν με αφορμή τον κορωνοϊό.

 

spot_img

Related articles

Το Άνφιλντ αποχαιρετά τον Γιούργκεν Κλοπ

Έχουμε πολλές φορές αναφερθεί στις όμορφες ιστορίες που «γεννά» το ποδόσφαιρο. Ιστορίες που θα μπορούσαν κάλλιστα να χαρακτηριστούν...

Αντίγραφα των ανθρώπινων οργάνων φέρνουν επανάσταση στα χειρουργεία – Πότε θα «πιάσουν δουλειά»

Φαίνεται να πλησιάζει η εποχή που οι ασθενείς θα πάψουν να δοκιμάζουν νέα φάρμακα που υποτίθεται θα αντιμετωπίζουν την ασθένειά...

Πριν φτιάξουμε το ψηφιακό φροντιστήριο ας φτιάξουμε το κανονικό σχολείο πρώτα

Η επέκταση των ψηφιακών εφαρμογών, ιδίως στις συναλλαγές του πολίτη με το δημόσιο, είναι μια από τις σημαντικότερες...

Στεγαστική κρίση στην Ευρώπη: Ελληνική πρωτιά – Πάνω από 40% του διαθέσιμου εισοδήματος το κόστος στέγασης

Η ευρωπαϊκή στεγαστική κρίση, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες, γίνεται αισθητή από την Ολλανδία έως την...