Κοροναϊός: Αντιδράσεις σε όλη τη χώρα για την απαγόρευση των καρναβαλιών – Πυρά στον Κικίλια

Date:

Share post:

Οι τοπικές κοινωνίες δείχνουν διάθεση να συμμορφωθούν στην απόφαση του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια για την απαγόρευση καρναβαλικών εκδηλώσεων στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της έξαρσης για τον κοροναϊό. Ωστόσο υπάρχουν έντονες αντιδράσεις κυρίως οικονομικό χαρακτήρα, εμπορικών συλλόγων, ξενοδόχων καθώς και δημάρχων.

«Η απόφαση δημιουργεί πικρία, αλλά καλούμαστε να υλοποιήσουμε την Κοινή Υπουργική Απόφαση» είπε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης τονίζοντας ταυτόχρονα πως «ανετράπη ο σχεδιασμός της πόλης και ζητεί αποζημίωση από την κυβέρνηση για καρναβαλιστές και καταστηματάρχες».

Την ίδια ώρα τον προβληματισμό του για τον εμπορικό κόσμο του Μοσχάτου εξέφρασε ο δήμαρχος της πόλης, Ανδρέας Ευθυμίου, ο οποίος, βέβαια, ανακοίνωσε πριν από λίγο τη ματαίωση της εκδήλωσης για την Καθαρά Δευτέρα. «Την Καθαρή Δευτέρα είχαμε προγραμματίσει μία εκδήλωση στην πλατεία αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να την ματαιώσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά με τον Δήμο να εκδίδει και ανακοίνωση.

Προβληματισμένος είναι και ο δήμαρχος Ξάνθης Εμμανουήλ Τσέλεπης ο οποίος είπε στον Realfm: «Αν υπήρχε κάποιο δείγμα επικινδυνότητας, ας καλούσαν τους τέσσερις δημάρχους να μας πουν τι συμβαίνει. Έχουμε και εμείς ευθύνη για την κοινωνία, δεν είναι ευαίσθητα μόνο τα υπουργεία. Και εμείς αγαπάμε την κοινωνία και εμείς είμαστε δίπλα της κάθε μέρα»

«Προσπαθώ να επιβεβαιώσω τους λόγους της επιλογής αυτής… Έχουμε πουλήσει 16.500 στολές, τα ξενοδοχεία, τα μαγαζιά εδώ και δύο ημέρες προϊόντα χιλιάδων ευρώ. Στους αγώνες που μαζεύονται 45.000 κόσμος θα τους ακυρώσουμε; Μήπως ξεκίνησαν να εφαρμόσουν μία πρόληψη από λάθος θεσμό δραστηριοτήτων;», αναρωτήθηκε ο δήμαρχος της πόλης.

Πυρά κατά Κικίλια από τον δήμαρχο Ρεθύμνου

Σύμφωνος με τη στάση του Πρωθυπουργού «να μην δημιουργούμε πανικό εξαιτίας του κορονοϊού» είναι ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, αναφορικά με την απαγόρευση Κικίλια όλων των καρναβαλικών εκδηλώσεων στη χώρα. «Ο Πρωθυπουργός είπε να μην δημιουργούμε πανικό ωστόσο η απόφαση του Υπουργού Υγείας, μόνο αυτό δεν κάνει» ανέφερε μιλώντας στο ekriti.gr ο Δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, αυτό θα μπορούσε να μη γίνει από τη στιγμή που δεν έχουν προηγηθεί απαγορεύσεις άλλου είδους και ειδικά σε σημεία όπου συγκεντρώνεται πολύς κόσμος.

Όπως είπε ο κ. Μαρινάκης, οι καρναβαλιστές θα αποφασίσουν το βράδυ αν θα προχωρήσουν στη διοργάνωση του καρναβαλιού.

Το μόνο σίγουρο είναι το Ρέθυμνο βρίσκεται… στα κάγκελα καθώς η ακύρωση του καρναβαλιού στην πόλη θα έχει σοβαρές επιπτώσεις κυρίως σε οικονομικό επίπεδο, όπως λένε πολλοί από τους διοργανωτές.

Επίσης, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου μετά από επαφές που είχε με τον Δήμαρχο Ξάνθης και τον Δήμαρχο Κέρκυρας, αποφάσισαν να αποστείλουν κοινή επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας, με την οποία θα διαμαρτύρονται και θα ζητούν επανεξέταση του θέματος αφού η ακύρωση τόσο μεγάλων εκδηλώσεων δεν αποτελεί μια απλή απόφαση και επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις.

Τι υποστήριξε ο δήμαρχος Κοζάνης

Έκπληκτος από την απόφαση του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια να ακυρώσει όλες τις καρναβαλικές εκδηλώσεις λόγω κορονοϊού δήλωσε στο www.kozani.tv ο Δήμαρχος Κοζάνης Λαζάρος Μαλούτας.

Ο κ. Μαλούτας βρίσκεται στην Αθήνα και εξέφρασε την δυσφορία του για την εξέλιξη αυτή θέτοντας τον προβληματισμό του τι θα γίνει με τις εκδηλώσεις στους κλειστούς ιδιωτικούς χώρους (καταστήματα, μπαρ κλπ) που υπάρχει συνωστισμός!

«Δηλαδή στον δημοσιο χώρο ακυρώνονται οι εκδηλώσεις και στους ιδιωτικούς όχι;» τόνισε ο κ. Μαλούτας ο οποίος θα κάνει αύριο Παρασκευή δηλώσεις για το θέμα αφού σήμερα όπως είπε θα αναζητήσει το τι ισχύει.

Ματαίωση και στην Κέρκυρα

Ταυτόχρονα οι καρναβαλικές εκδηλώσεις ματαιώνονται και στην Κέρκυρα παρότι το μεσημέρι σε ρεπορτάζ της ΕΡΤ αναφέρθηκε πως η δήμαρχος της πόλης, Μερόπη Υδραίου ήταν έτοιμη να αντιδράσει. Ο δήμος εξέδωσε ανακοίνωση ματαίωσης του καρναβαλιού με την κα. Υδραίου να δηλώνει πως «σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να παίζουμε με την υγεία των πολιτών».

Σημειώνεται ότι δεν θα πραγματοποιηθούν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις σε Πάτρα, Ρέντη, Ρέθυμνο, Έδεσσα, Καστοριά, Ραφήνα, Κοζάνη, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Ναύπλιο, Ξάνθη, Μοσχάτο, Ζάκυνθο, Χίος, Μέθανα, Λευκάδα, Ναύπλιο, Ναύπακτος, Σκύρος, Λέσβος, Νάουσα, Ελληνικό-Αργυρούπολη, Ηλιούπολη, Καλλιθέα, Πειραιάς, Περιστέρι, Κόρινθος, Αλιβέρι, Νιγρίτα, Καμένα Βούρλα, Άνδρος, Λαύριο, Λαμία, Φάρσαλα, Μαγούλα, Χαλκίδα, Λουτράκι, Νάξος.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΙΤΑΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Έως και δύο χρόνια φυλακή σε όσους αψηφήσουν την απαγόρευση

Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφουν οι Υπουργοί Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών, Βασίλης Κικίλιας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Τάκης Θεοδωρικάκος, η οποία προβλέπει ποινή φυλάκισης έως και δύο έτη για όσους αψηφήσουν την απαγόρευση για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Στο κείμενο της ΚΥΑ γίνεται επίκληση της σημερινής (27/2/2020) Εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19. Βάση αυτής «καλούνται όλοι οι φορείς, δήμοι και περιφέρειες και λοιποί αποδέκτες του παρόντος, προς τους οποίους αποστέλλεται η παρούσα με κάθε πρόσφορο τρόπο, όπως συμμορφωθούν με το περιεχόμενό της», δηλαδή την ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων.

Τονίζεται ότι «η μη συμμόρφωση επισύρει τις συνέπειες της παραγράφου 6 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κοροναϊού». Στην συγκεκριμένη παράγραφο, αναφέρεται ότι «όποιος δεν συμμορφώνεται με τα μέτρα του παρόντος άρθρου τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο (2) ετών, εκτός αν η πράξη τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη».

spot_img

Related articles

Ευρωεκλογές: Πρώτη σε «σταυρούς» η ακρίβεια – Αναταράξεις σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για υποψήφιους και στρατηγικές

Με τις ευρωεκλογές να έχουν πάρει χαρακτήρα «εθνικής κάλπης» για την κυβέρνηση, όπως δηλώνει εμφατικά ο ίδιος ο...

«Με ένα όνειρο τρελό…» – Σε έκσταση οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού στο Βενιζέλος

Ώρα αποθέωσης στο Ελ. Βενιζέλος για τους παίκτες και το τεχνικό επιτελείο του Ολυμπιακού. Η αποστολή των μεγάλων...

Ο “λάθος υπολογισμός” που οδήγησε στην κλιμάκωση της σύγκρουσης Ισραήλ – Ιράν

Το Ισραήλ βρισκόταν μόλις λίγα λεπτά πριν από μια αεροπορική επιδρομή την 1η Απριλίου, η οποία σκότωσε αρκετούς...

Πύραυλοι του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News μετέδωσε, επικαλούμενο πηγή του στην αμερικανική κυβέρνηση, ότι πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του...