Μετά την Αττική Οδό, η κυβέρνηση θέλει να τα “φορτώσει” στον Πατούλη

Date:

Share post:

Διαχείριση πολιτικού κόστους από την κακοκαιρία Ελπίδα, με “συγνώμη” Μητσοτάκη και “καρφιά” κατά της περιφέρειας Αττικής. Αντεπίθεση Πατούλη με αιχμές κατά της κυβέρνησης

Μετά την Αττική Οδό και η περιφέρεια Αττικής μπαίνει στο στόχαστρο του Μαξίμου, που επιχειρεί να διαχειριστεί το πολιτικό κόστος από τις εικόνες χάους με την κακοκαιρία Ελπίδα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε χθες την εισήγηση του στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, ζητώντας “μία προσωπική και ειλικρινή συγνώμη” από τους πολίτες, που ταλαιπωρήθηκαν, ενώ αναγνώρισε ευθέως αστοχίες και αρρυθμίες.

Υπερασπίστηκε όμως το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και το Χρήστο Στυλιανίδη, που ήταν άλλωστε μία προσωπική του επιλογή. Αλλά άφησε έμμεσες αιχμές κατά του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη (ο οποίος μία ημέρα πριν είχε δεχθεί πυρά από την “Ομάδα Αλήθειας”, η οποία ανεπισήμως εκφράζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη Νέα Δημοκρατία) και δευτερευόντως κατά δήμων του λεκανοπεδίου.

“Προβλήματα όμως, ας είμαστε ειλικρινείς, δεν υπήρξαν μόνο στην Αττική Οδό. Υπήρξαν και σε κεντρικούς δρόμους του λεκανοπεδίου. Είναι σαφές ότι και εκεί τα πράγματα δεν πήγαν καλά και πρέπει να εξετάσουμε τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση και να αναπροσαρμόσουμε τους σχεδιασμούς μας”, ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο κ.Πατούλης πάντως δε δείχνει να έχει καμία διάθεση να φορτωθεί εκείνος την ευθύνη και “κάρφωσε” με τη σειρά του μιλώντας στο Mega τόσο την κυβέρνηση και ιδίως το υπουργείο Εσωτερικών, όσο και τους δήμους.

Έκανε ειδικότερα λόγο για “προβλήματα λόγω όγκου οχημάτων και μεγάλης κυκλοφοριακής συμφόρησης την ώρα της μεγάλης χιονόπτωσης”. Επισήμανε ότι η περιφέρεια ήταν αρμόδια για τα σχολεία, τα οποία και έκλεισαν, όχι όμως για τις άλλες υπηρεσίες που λειτουργούσαν.

Δήλωσε μάλιστα ότι η σφοδρότητα της κακοκαιρίας “αιφνιδίασε αυτούς που θα έπρεπε να πάρουν ανάλογες αποφάσεις”¨και πρόσθεσε: “Θέλω ο καθένας να αναλάβει τις δικές του ευθύνες. Οι δικές μας είναι να διατηρούμε ανοιχτά ή κλειστά τα σχολεία και πήραμε τη σωστή απόφαση, και να διατηρούμε τους κεντρικούς άξονες τον δρόμων ανοιχτούς κατά τη διαρκεί και μετά τη χιονόπτωση, κάτι το οποίο το προσπαθούμε. Κάποιοι δρόμοι είναι δικοί μας, κάποιοι είναι και των δήμων.”

Με τον τρόπο αυτό ο κ.Πατούλης “έδειξε” τόσο το Μαξίμου γιατί δεν κηρύχθηκε εξαρχής η Δευτέρα γενική αργία, όσο και τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, για την απόφαση να αποχωρήσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι από την εργασία τους μαζικά στις 12 το μεσημέρι.

Από την πλευρά Βορίδη πάντως υποστήριζαν ότι ευτυχώς το δημόσιο κατέβασε ρολά πριν χειροτερέψει η κατάσταση. Γαλάζια στελέχη μουρμούριζαν δε ότι πρόβλημα στους δρόμους υπήρξε από νωρίς, ρωτούσαν που ήταν οι περίφημες αλατιέρες που διαφήμιζε η περιφέρεια τις προηγούμενες ημέρες και κάποιοι θυμήθηκαν και τις επιδόσεις της περιφέρειας στις τελευταίες πλημμύρες.

Στο γαλάζιο παρασκήνιο δε λείπει πάντως η γκρίνια και για τον κ.Στυλιανίδη, εναντίον του οποίου είχε αφήσει έμμεσες αιχμές ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης. Ο κ. Μητσοτάκης όμως κατέστησε σαφές ότι δεν επιρρίπτει ευθύνες προσωπικά στον κ.Στυλιανίδη. Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν άλλωστε ότι ο κ.Στυλιανίδης ανέλαβε ένα νέο υπουργείο, το οποίο συστάθηκε πριν από μόλις τέσσερις μήνες και όπως υποστήριζαν, δεν είχε προλάβει εκ των πραγμάτων να αλλάξει ένα απαρχαιωμένο και χαοτικό σύστημα.

Αλλά ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε επίσης ότι πρέπει πλέον να αλλάξουν εκ νέου οι διαδικασίες της πολιτικής προστασίας, με έμφαση στην ανάγκη συντονισμού. Αυτό πρακτικά σημαίνει ένα ενιαίο κέντρο επιχειρήσεων για όλες τις κρίσεις, στο οποίο θα υπάγονται όλοι οι φορείς.

spot_img

Related articles

Το μήνυμα του Ιράν στο Ισραήλ: “Μην απαντήσετε, αλλιώς η αντίδρασή μας θα είναι μεγαλύτερη”

Το Ιράν προειδοποίησε το Ισραήλ για μία μεγαλύτερη επίθεση κατά της επικράτειας του, στην περίπτωση, που οι Ισραηλινοί απαντήσουν...

Μέση Ανατολή: η επόμενη μέρα του ιρανικού χτυπήματος στο Ισραήλ

Η επόμενη μέρα των ιρανικών επιθέσεων στο Ισραήλ, φέρνει και το κρίσιμο ερώτημα εάν αυτές ήταν απλώς ο...

Φεύγει ο μισθός στα απολύτως απαραίτητα – Ξεμένουν από τα μισά του μήνα λόγω ακρίβειας

Εξακολουθεί να «καλπάζει» η ακρίβεια, παρά τα νέα κυβερνητικά μέτρα, με την συντριπτική πλειονότητα των πολιτών να ξοδεύει το μεγαλύτερο...

Γενέθλια για την Νατάσα Παζαΐτη – Η οικογενειακή φωτογραφία

Σήμερα είναι μία ξεχωριστή ημέρα για την Νατάσα Παζαΐτη, καθώς έχει τα γενέθλιά της. Η σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού...