ΝΑΤΟ: «Είμαστε έτοιμοι για ένοπλη σύγκρουση στην Ευρώπη»

Date:

Share post:

Η προειδοποίηση του ΝΑΤΟ απέναντι στη Μόσχα για το θέμα της Ουκρανίας είναι σαφής: «Είμαστε έτοιμοι για ένοπλη σύγκρουση».

Καλεί τη Ρωσία να αφήσει την πολεμική εξωτερική πολιτική της και να συνεργαστεί με τη Δύση για την εξεύρεση λύσης αλλιώς θα αντιμετωπίσει μια συμμαχία που είναι προετοιμασμένη ακόμη και για σύγκρουση.

Σύμφωνα με του Financial Times, ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ είπε πως το ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ είναι προετοιμασμένο για «μία νέα ένοπλη σύγκρουση στην Ευρώπη» εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ουκρανίας Όλγα Στεφανίτσινα, λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά τη συνάντηση με την Στεφανίτσινα, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων γύρω από την Ουκρανία συνεχίζεται και κάλεσε τη Ρωσία να κάνει βήματα αποκλιμάκωσης.

«Στέλνουμε σαφές μήνυμα»

«Εργαζόμαστε σκληρά για μια ειρηνική επίλυση. Την ίδια στιγμή πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι η Ρωσία να επιλέξει να χρησιμοποιήσει την ένοπλη ισχύ, τη σύγκρουση, αντί για τη συνεργασία. Θέλουμε να στείλουμε σαφές μήνυμα στη Ρωσία ότι είμαστε ενωμένοι και ότι θα υπάρχει σοβαρό πολιτικό και οικονομικό κόστος αν χρησιμοποιήσει την ένοπλη ισχύ κατά της Ουκρανίας», τόνισε ο Γ. Γ. του ΝΑΤΟ.

Και συνέχισε ο κ. Στολτενμπεργκ: «Είναι δυνατό να βρούμε μαζί έναν δρόμο, έναν πολιτικό δρόμο προς τα εμπρός και επίσης να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες της Ρωσίας… Ωστόσο, συνεχίζει να υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης. Πρέπει να ελπίζουμε και να δουλέψουμε σκληρά για το καλύτερο, αλλά να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο».

Πάντως όπως μεταδίδουν οι Financial Times ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέϊ Ριάμποκφ που είναι επικεφαλής στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, τηρεί αδιάλλακτη στάση.

Δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα υποχωρήσει στο αίτημά της να μην γίνει ποτέ μέλος του ΝΑΤΟ η Ουκρανία, δέσμευση που οι ΗΠΑ και η στρατιωτική συμμαχία έχουν ήδη αποκλείσει.

Ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ: «Είναι απόφασή μας πού και πότε θα κάνουμε ασκήσεις στο έδαφός μας»
Απάντηση στις ΗΠΑ έδωσε η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, τονίζοντας πως «είναι απόφασή μας πού και πότε θα κάνουμε στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφός μας».

Η Ρωσία έχει το δικαίωμα να αποφασίσει μόνη της πού θα αναπτύξει στρατεύματα στο εσωτερικό της χώρας και οι ασκήσεις θα συνεχιστούν, δήλωσε τη Δευτέρα (10/01) η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, μετά την έκκληση της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν, για «απόσυρση των δυνάμεων» από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανάρτηση στο Twitter, η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ επεσήμανε:

«Είναι απόφασή μας πού και πότε θα διεξάγουμε στρατιωτικές ασκήσεις σε εθνικό έδαφος. Θα συνεχίσουμε να τις διεξάγουμε γιατί είναι προς το συμφέρον της ασφάλειας».

 

 

Ακόμα, η διπλωματική αποστολή τόνισε ότι δεν κατανοεί τη λογική με την οποία η Γουέντι Σέρμαν καλεί τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία, τη στιγμή που οι ΗΠΑ δεν θέλουν να συζητήσουν τον αριθμό των στρατευμάτων στην Ευρώπη κατά τις διαπραγματεύσεις τους με τη Μόσχα.

Πηγή: warnews247.gr

spot_img

Related articles

Οι συνέπειες…

Νέος και ωραίος αντιδήμαρχος το παλεύει όσο δε φαντάζεστε! Παρόλα αυτά η κατάσταση που αντιμετωπίζει μπορεί να χαρακτηριστεί...

Όποιος ψάχνει βρίσκει…

ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ 7:8.  Είναι δεδομένο πως στη ζωή έχεις δύο δρόμους... ο ένας είναι να προσαρμόζεσαι με την καθημερινότητα...

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Αντιδράσεις για το μυστικό καταφύγιό του στη Χαβάη

Το νησί Καουάι στη Χαβάη είναι γνωστό ως επίγειος παράδεισος στη μέση του πουθενά. Πλέον, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας μεγάλης διαμάχης...

Η ΝΔ προσπαθεί να πάρει ψηφοφόρους από το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές

Στη στρατηγική προσέλκυσης κεντρώων ψηφοφόρων, η οποία αποδείχθηκε επιτυχημένη το 2019 και το 2023, επιμένει το Μαξίμου και...