Ο Ευάγγελος Κυπαρίσσης στη POLIS

Date:

Share post:

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΗΣ

Επικεφαλής Δημ. Παράταξης  «Νέοι Ορίζοντες» –  Αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας, Πολιτικής Προστασίας και Πολιτισμού Δήμου Μαραθώνος

 

Μέριμνά μου η οργάνωση – Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο – Έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε

 

Με ένα πλούσιο έργο στα δημοτικά δρώμενα ο Αντιδήμαρχος Ευάγγελος Κυπαρίσσης, κατάφερε μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα να κερδίσει την εμπιστοσύνη των συμπολιτών του ειδικά με τα… άμεσα αντανακλαστικά που επέδειξαν οι υπηρεσίες της Πολιτικής  Προστασίας, για τις οποίες είναι υπεύθυνος.

«Μέχρι σήμερα συμβάλλαμε αποφασιστικά ώστε να μην χαθεί ούτε μία ανθρώπινη ζωή και περιουσία, αλλά και στην προστασία του φυσικού μας πλούτου» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ουσιαστικά η πορεία του, που δικαιώνει την επιλογή του Στέργιου Τσίρκα, οδηγεί σε µια σταθερή πολιτική παρουσία στα κοινά του ∆ήµου.

Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη που παραχώρησε στην εφηµερίδα μας στην οποία αναφέρεται αναλυτικά στο το έχει γίνει στον τοµέα της Πολιτικής Προστασίας αλλά και στον τοµέα του Πολιτισµού τους οποίους έχει αναλάβει.

-Εκτός από τον τομέα της επιχειρηματικότητας έχετε αναλάβει και το νευραλγικό τομέα της Πολιτικής Προστασίας και μάλιστα με πολλά δύσκολα περιστατικά….

Με την ανάληψη των καθηκόντων μου και παρά την μεγάλη διοικητική μου εμπειρία, συνέπεια της 40χρονης επαγγελματικής μου καριέρας στην Πολεμική Αεροπορία, από τη μία έπρεπε να προσαρμοστώ στα δεδομένα του Δήμου, καθώς εμπλέκομαι σε δημοτική θέση ευθύνης για πρώτη φορά, από την άλλη, οι ανάγκες ήταν τόσο πιεστικές που δεν άφηναν καμία περίοδο χάριτος.

Από την επόμενη ημέρα της νέας Δημοτικής Αρχής (Σεπτέμβριος 2019), αντιμετωπίσαμε δεκάδες περιστατικά πυρκαγιών. Αμέσως μετά και μέχρι την έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου (μέχρι τον Μάιο του 2020), αντιμετωπίσαμε τις επιπτώσεις των έντονων καιρικών φαινομένων (θυελλώδεις άνεμοι, πτώσεις δένδρων, κατολισθήσεις κλπ). Την προηγούμενη αντιπυρική περίοδο (2021), σε όλη την έκταση του Δήμου μας, αντιμετωπίσαμε μεγάλο αριθμό επικίνδυνων πυρκαγιών, πολλές από τις οποίες ήταν αποτέλεσμα κακόβουλων ενεργειών (εμπρησμοί). Στα προηγούμενα, να προστεθεί ότι η ΠΠ αναλάμβανε επί συνεχούς βάσης ενέργειες αντιμετώπισης της πανδημίας (απολυμάνσεις κλπ). Σε όλα τα περιστατικά είχαμε άμεση παρέμβαση στο πεδίο των συμβάντων και υποστηρίξαμε πλήρως το έργο των δυνάμεων ασφαλείας (Πυροσβεστική, ΕΛΑΣ).

Μέχρι σήμερα συμβάλλαμε αποφασιστικά ώστε να μην χαθεί ούτε μία ανθρώπινη ζωή και περιουσία, αλλά και στη προστασία του φυσικού μας πλούτου.

-Σε ότι αφορά τις φετινές πυρκαγιές και ειδικά σε αυτή στην περιοχή του Αγίου Εφραίμ – Λιβύσι της Ν. Μάκρης. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ήταν εμπρησμός; 

Η πυρκαγιά αυτή ήταν ξεκάθαρος εμπρησμός με τρία (3) ταυτόχρονα μέτωπα και εκδηλώθηκε περίπου στις 10:30 μμ  με ισχυρό δυτικό άνεμο σε κατοικημένη περιοχή (συνθήκες παρόμοιες με αυτές στο Μάτι).

Στη εξέλιξή της σημειώθηκαν δεκάδες κηλιδώσεις εντός της κατοικημένης περιοχής, με βάσιμο κίνδυνο να καούν κατοικίες. Η επιτυχής αντιμετώπισή της οφείλεται στη βάση του σχεδίου «ΙΟΛΑΟΣ», στην  επέμβαση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής, της ΕΛΛΑΣ, του Δήμου Μαραθώνος και εθελοντών, που είχε καταστρώσει έγκαιρα η Υπηρεσία ΠΠ του Δήμου.

Με άμεσο συντονισμό επί του πεδίου και σε εφαρμογή του σχεδίου, απομακρύναμε τους κατοίκους  και αποκλείσαμε την κυκλοφορία ώστε να επιχειρούν απρόσκοπτα οι δυνάμεις περέμβασης. Όταν προσήλθαν οι ενισχύσεις που ζητήσαμε μπόρεσαν να επιχειρήσουν ανεμπόδιστα, καθώς η μεγάλη εξάπλωση των εστιών στην κατοικημένη περιοχή, απαιτούσε την έγκαιρη επέμβαση μεγάλου αριθμού πεζοπόρων τμημάτων πυρόσβεσης. Στην αργή επέκταση της φωτιάς συνέβαλλε καθοριστικά ο καθαρισμός κοινοχρήστων και οικοπέδων από ξερά χόρτα, που πραγματοποιήθηκε σε αυτή την έκταση και σε όλες τις επαπειλούμενες περιοχές για πρώτη φορά στη ιστορία του Δήμου.

Επισημαίνω ότι μέχρι τώρα αντιμετωπίσαμε μεγάλο αριθμό εμπρησμών σε διάφορες περιοχές του Δήμου μας, σε νυκτερινές ώρες και σχεδόν καθημερινές επί μακρό χρονικό διάστημα.

-Ποια είναι η προετοιμασία της ΠΠ του Δήμου Μαραθώνος για τη χειμερινή περίοδο ;

Έχουμε σε ισχύ το αντίστοιχο σχέδιο «ΒΟΡΕΑΣ», το οποίο όπως και τα υπόλοιπα σχέδια βρίσκεται στη διάθεση της Πυροσβεστικής και της ΕΛΛΑΣ. Το σχέδιο αποτελεί τη βάση συντονισμού των ενεργειών μας επί του πεδίου στις περιοχές που ενδέχεται να πληγούν.

Έχουμε προμηθευτεί ικανή ποσότητα αλατιού και έχουμε στη διάθεσή μας τα διαθέσιμα μηχανήματα έργου του Δήμου. Πρόσφατα επισκευάσαμε δύο μηχανήματα έργου που διατίθενται αποκλειστικά στο Βαρνάβα για την αντιμετώπιση χιονοπτώσεων. Εάν οι δυνάμεις του Δήμου δεν επαρκούν λόγω μεγάλης έντασης, έκτασης και διάρκειας των φαινόμενων, θα διατεθούν μηχανήματα από λίστα εργοληπτών που τηρεί η Υπηρεσία ΠΠ.

Να επισημάνω την απολύτως επιτυχή αντιμετώπιση των επιπτώσεων της περσινής κακοκαιρίας «ΜΗΔΕΙΑ», καθώς επλήγη μεγάλο τμήμα του Δήμου χωρίς να διακοπεί καθόλου η κυκλοφορία και με ελάχιστες βλάβες στο σύστημα ηλεκτροδότησης, καθώς τα αντίστοιχα συνεργεία προσέγγιζαν απρόσκοπτα για την αποκατάσταση βλαβών.

-Σε ποιους παράγοντες εκτιμάται ότι οφείλεται η αποτελεσματικότητα του τομέα ΠΠ ;

Όταν ανέλαβα καθήκοντα η υπηρεσία ΠΠ του Δήμου Μαραθώνος βρίσκονταν στα σπάργανα. Μέριμνά μου λοιπόν αποτέλεσε η οργάνωση της υπηρεσίας. Σήμερα μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, έχουν γίνει πολλά, αλλά έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε.

Βρισκόμαστε σε φάση συνεχούς οργανωτικού σχεδιασμού, επικαιροποίησης όλων των σχεδίων δράσης, αλλά και υλοποίησης σημαντικών ενεργειών και δράσεων, που θα την θωρακίσουν, ώστε να έχει την ικανότητα να αντεπεξέρχεται πλήρως στην σύνθετη και υψίστης προτεραιότητας αποστολή της.

Σε κάθε περίπτωση ο αρμόδιος για τη ΠΠ επιβάλλεται να συντονίζει τις παρεμβάσεις βρισκόμενος επί του πεδίου όσες ώρες και ημέρες εάν απαιτηθούν, μέχρι να πάψουν να απειλούνται περιοχές του Δήμου.

-Θέλετε να μας παραθέσετε μερικά στοιχεία για την οργάνωση του τομέα ΠΠ;

Όταν ανέλαβα τον τομέα, το Κέντρο Επιχειρήσεων (ΚΕΠΙΧ) αλλά και ο τομέας συνολικά στερούνταν βασικών τεχνικών και οργανωτικών υποδομών. Μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί :

  1. Εγκατάσταση δομημένης καλωδίωσης.
  2. Τοποθέτηση δικτύου επικοινωνιών (τηλεφωνικές γραμμές επικοινωνίας με το κοινό και διαδίκτυο).
  3. Ανάπτυξη δικτύου ασύρματων επικοινωνιών.
  4. Προμήθεια Μέσων Ατομικής Προστασίας για το προσωπικό.
  5. Έκδοση των βασικών σχεδίων ΠΠ. Ο Δήμος πήρε εύσημα από ΓΓ ΠΠ, Αποκεντρωμένη Διοίκηση και Περιφέρεια, καθώς τα ψήφισε από τον περασμένο Μάιο, ενώ πολλοί Δήμοι σε όλη τη χώρα έχουν εκκρεμότητες. Στα σχέδια, μεταξύ άλλων, προβλέπονται οι χώροι και τα μέσα συγκέντρωσης πολιτών σε περίπτωση λήψης απόφασης απομάκρυνσης λόγω επικίνδυνης κατάστασης. Σε εφαρμογή των σχεδίων τοποθετήθηκαν σε όλη την έκταση του Δήμου ενδεικτικές πινακίδες. Θα ακολουθήσουν, εφόσον μας επιτρέψει η πανδημία, εκπαιδεύσεις σε όλα τα επίπεδα (δημοτικοί υπάλληλοι, μαθητές και δημότες) και ασκήσεις προκειμένου το σύνολο των κατοίκων να είναι σε θέση να αντιδράσει θετικά στην απευκταία περίπτωση που χρειαστεί απομάκρυνση. Το περασμένο καλοκαίρι (2021) πραγματοποιήσαμε πιλοτική άσκηση στον κατασκηνωτικό οικισμό “ΦΩΣ”. Η ανάλυση των παρατηρήσεων μας οδήγησε σε χρήσιμα για το μέλλον συμπεράσματα.
  6. Ενεργοποίηση των αυτοψιών σε επικίνδυνα για πυρκαγιά οικόπεδα, ιδιωτικά ή κοινόχρηστα. Μέχρι τώρα έχουν γίνει πάνω από 1.000 αυτοψίες (από 1 διαθέσιμο υπάλληλο) σε ιδιωτικά οικόπεδα και καθαρισμοί σε κοινόχρηστους χώρους και διανοίξεις οδών σε πάνω από 500 σημεία σε όλη την έκταση του δήμου. Σε αυτή τη δράση αντιμετωπίζουμε διάφορα προβλήματα (τεχνικής και νομικής φύσης που είναι πρακτικά αδύνατο να αναλύσω τώρα) στην ταυτοποίηση ιδιοκτητών και την συνακόλουθη επιβολή των προστίμων, ώστε να συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους. Εργαζόμαστε όμως σκληρά και το επόμενο διάστημα, σε συνδυασμό με την ενίσχυση σε προσωπικό, θα έχουμε ολοκληρώσει την οργάνωση των προβλεπόμενων διαδικασιών, ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του υποτομέα. Επισημαίνω ότι οι παραπάνω ενέργειες δεν είχαν υλοποιηθεί πότε από το Δήμο μας, οπότε δεν υφίσταται η αναγκαία βάση δεδομένων, η δημιουργία της οποίας βρίσκεται σε εξέλιξη την τελευταία 2ετία.
  7. Προμήθεια θαμνοκοπτικών ειδικά για τις ανάγκες της ΠΠ.
  8. Καθαρισμός ρεμάτων από την Περιφέρεια για δεύτερη συνεχή χρονιά.
  9. Συντήρηση αγροτικών δρόμων σε διάφορα σημεία του Δήμου.
  10. Προμήθεια 1 ημιφορτηγού οχήματος (χορηγία ΠΕΔΑ).

 

-Να φύγουμε από την Πολιτική προστασία και να πάμε στον άλλο τομέα ευθύνης σας της  επιχειρηματικότητας. Εκεί ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Πιστεύω ότι ξεφύγαμε από τον παθητικό και απλά διαχειριστικό ρόλο που είχε μέχρι τώρα ο Δήμος μας.

Με το επιτυχημένο 2ο Φεστιβάλ Τοπικών Παραγωγών, που πραγματοποιήθηκε στον πεζόδρομο της Ν. Μάκρης και στη Παραλία του Μαραθώνα και γίνεται πλέον θεσμός, βάλαμε τις βάσεις για να προβάλουμε τα εξαιρετικά προσόντα της μαραθωνίτικης γης και να ενισχύσουμε τις τοπικές επιχειρήσεις. Το πλήρες οργανωτικό πλαίσιο της δράσης δίνει βάσιμες προοπτικές ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας.

Στόχος μου είναι, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και αρμόδια υπουργεία να προβάλλουμε τα υψηλής ποιότητας προϊόντα μας εκτός του δήμου σε Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.

-Στον τομέα του Πολιτισμού;

Το επίπεδο του πολιτισμού είναι καθοριστικό στοιχείο ανάπτυξης της κοινωνίας. Στα καθήκοντά μου περιλαμβάνεται η εποπτεία ενός σημαντικού πολιτιστικού πόλου, το Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου. Η εξαιρετική δουλειά που γίνεται εδώ και πολλά χρόνια το έχουν καθιερώσει ως χώρο εγχώριας και διεθνούς ακτινοβολίας. Η δική μου συμβολή αφορά στην ενίσχυση των προσπαθειών να διατηρηθεί και να βελτιώνεται η ήδη εξαιρετική του εικόνα.

Η πανδημία είχε επιπτώσεις στην επισκεψιμότητά του, όπως σε όλα τα μουσεία, αλλά μας έδωσε την ευκαιρία για εκτεταμένες συντηρήσεις που αποκατέστησαν χρόνιες βλάβες και ελλείψεις.

Όταν οι περιορισμοί της πανδημίες χαλάρωσαν, οργανώσαμε από την άνοιξη του 2021 μέχρι τώρα πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως για τα 200 χρόνια της χώρας μας (4 εκδηλώσεις), για τον Λαμπράκη, για την Βέμπο (στο πλαίσιο της 28ης Οκτωβρίου 2021), αφιέρωμα στην Ιαπωνία, βραβεύσεις αθλητών, παρουσιάσεις βιβλίων και άλλες. Επιπλέον το Μουσείο συνέχισε να εμπλουτίζεται με νέα σπάνια εκθέματα, όπως η Ολυμπιακή Δάδα του 1936 στο Βερολίνο, μετάλλια του φετινού 1ου νικητή του Μαραθωνίου Κώστα Γκελαούζου κ.α. Στόχος μας είναι η επί συνεχούς βάσης διεξαγωγή εκδηλώσεων, δράσεων και συνεργασιών που θα συμβάλλουν στην βελτίωση του πολιτιστικού επιπέδου του δήμου μας.

Αναθέσαμε και έχουμε στα χέρια μας μελέτη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του μουσείου, πολύτιμο εργαλείο για την αναβάθμισή του με σύγχρονες μεθόδους προβολής και ανάδειξης.

Ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο, η διεξαγωγή στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου της δράσης «Σκηνές Μάχης στην Υποκριτική Τέχνη», που περιλαμβάνει τη διεξαγωγή μόνιμου ετήσιου διεθνούς συνεδρίου τουλάχιστον 3 εβδομάδων στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου. Αντικείμενο του συνεδρίου θα είναι η εκπαίδευση κάθε καλοκαίρι τουλάχιστον 150 συμμετεχόντων από όλο τον κόσμο σε θέματα τέχνης σε συνάφεια με την παγκόσμιας εμβέλειας Μάχη του Μαραθώνα.

-Θα ήθελα να κλείσουμε με δύο λόγια για τους «Νέους Ορίζοντες»…

Επιθυμώ να ευχαριστήσω για την άριστη και αποτελεσματική συνεργασία τους συνεργάτες μου σε όλους τους τομείς ευθύνης μου.

Επιπλέον, να διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσω να τηρώ τις δεσμεύσεις που ανέλαβα τόσο στα μέλη της παράταξης «ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» ως επικεφαλής, όσο και προς τους συνδημότες μου, καθώς το τηλ. μου είναι ανοικτό 24 ώρες το 24ωρο και η πόρτα του γραφείου μου ανοικτή σε όλους.

Σας θυμίζω ότι οι «ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» αποφάσισαν παραταξιακά να συνεργαστούν στη διοίκηση του Δήμου, χωρίς όμως να απεμπολήσουν το δικαίωμά τους να παρεμβαίνουν σε όλους τους τομείς, με μόνο στόχο την ανιδιοτελή τους προσφορά στην κοινωνία μας. Με αυτό το γνώμονα θα πορευτούμε και στο μέλλον, χωρίς να είμαστε δέσμιοι θέσεων και αντιμισθιών.

spot_img

Related articles

Οι συνέπειες…

Νέος και ωραίος αντιδήμαρχος το παλεύει όσο δε φαντάζεστε! Παρόλα αυτά η κατάσταση που αντιμετωπίζει μπορεί να χαρακτηριστεί...

Όποιος ψάχνει βρίσκει…

ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ 7:8.  Είναι δεδομένο πως στη ζωή έχεις δύο δρόμους... ο ένας είναι να προσαρμόζεσαι με την καθημερινότητα...

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Αντιδράσεις για το μυστικό καταφύγιό του στη Χαβάη

Το νησί Καουάι στη Χαβάη είναι γνωστό ως επίγειος παράδεισος στη μέση του πουθενά. Πλέον, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας μεγάλης διαμάχης...

Η ΝΔ προσπαθεί να πάρει ψηφοφόρους από το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές

Στη στρατηγική προσέλκυσης κεντρώων ψηφοφόρων, η οποία αποδείχθηκε επιτυχημένη το 2019 και το 2023, επιμένει το Μαξίμου και...