Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη «μερική φοίτηση» στα ΑΕΙ

Date:

Share post:

Ποιες κατηγορίες φοιτητών μπορούν να επεκτείνουν τη διάρκεια των σπουδών τους – Η νομική διέξοδος για να μην κινδυνεύσουν με διαγραφή – Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να ενταχθεί κάποιος στο νέο καθεστώς

Σε καθεστώς «μερικής φοίτησης» έχουν τη δυνατότητα να μπουν πλέον φοιτητές και φοιτήτριες των ΑΕΙ που δεν μπορούν παρακολουθήσουν τις σπουδές τους, προκειμένου να μην ξεπεράσουν το ανώτατο όριο σπουδών που προβλέπεται από τον νόμο και βρεθούν εκτός των πανεπιστημίων τους.

Πρόκειται για μια νομική διέξοδο ώστε να μην κινδυνεύσουν να διαγραφούν φοιτητές ή φοιτήτριες που δεν μπορούν για συγκεκριμένους λόγους να παρακολουθήσουν τις σπουδές τους.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπουν οι νέες διατάξεις που ψηφίστηκαν πέρυσι το καλοκαίρι, η παραπάνω δυνατότητα δίνεται σε ειδικές κατηγορίες φοιτητών και φοιτητριών:

  • Εκείνους που αποδεδειγμένα εργάζονται τουλάχιστον 20 ώρες την εβδομάδα.
  • Φοιτητές και φοιτήτριες με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
  • Νέους που είναι παράλληλα αθλητές ή αθλήτριες και κατά τη διάρκεια των σπουδών τους ανήκουν σε αθλητικά σωματεία εγγεγραμμένα στο ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, υπό συγκεκριμένες βέβαια προϋποθέσεις.

Η υποβολή των αιτήσεων για ένταξη σε καθεστώς μερικής φοίτησης γίνεται στη Γραμματεία του τμήματος φοίτησης ή της κοσμητείας της κάθε Σχολής και οι ενδιαφερόμενοι ταυτόχρονα με την αίτηση καταθέτουν ως επισυναπτόμενα έγγραφα που αποδεικνύουν τις προϋποθέσεις οι οποίες συντρέχουν για τη δυνατότητα μερικής φοίτησης.

Τι ισχύει για το καθεστώς «μερικής» φοίτησης

Αυτό που ισχύει για όσους είναι σε καθεστώς μερικής φοίτησης είναι ότι το κάθε εξάμηνο προσμετράται ως μισό ακαδημαϊκό εξάμηνο και δεν μπορούν να δηλώνουν προς παρακολούθηση και να εξετάζονται σε αριθμό μεγαλύτερο από το ήμισυ των μαθημάτων του εξαμήνου τα οποία προβλέπονται στο πρόγραμμα σπουδών του τμήματός τους, εφαρμοζόμενης, και στην περίπτωση αυτή, της ανώτατης διάρκειας φοίτησης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Οι ίδιοι μπορούν να επανέλθουν σε καθεστώς κανονικής φοίτησης κάνοντας ξανά  αίτηση στη Γραμματεία του τμήματος ή της κοσμητείας της Σχολής τους, χωρίς να απαιτούνται επιπλέον δικαιολογητικά. Σε αυτή την περίπτωση, για την απρόσκοπτη συνέχιση της φοίτησης, η επάνοδος του κάθε νέου ή της νέας σε καθεστώς κανονικής φοίτησης δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στο μέσο του εξαμήνου. Ο υπολογισμός της ανώτατης διάρκειας φοίτησης εφαρμόζεται για όλες τις παραπάνω κατηγορίες φοιτητών που υπάγονται σε καθεστώς μερικής φοίτησης. Βέβαια, οι παροχές των φοιτητών που βρίσκονται σε καθεστώς μερικής φοίτησης είναι ίδιες με αυτές των φοιτητών πλήρους φοίτησης.

Οπως είναι γνωστό, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης (σύμφωνα με τον νέο νόμο) σε ένα πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου με ελάχιστη διάρκεια οκτώ ακαδημαϊκά εξάμηνα για την απονομή του τίτλου σπουδών είναι ο χρόνος αυτός προσαυξημένος κατά τέσσερα ακαδημαϊκά εξάμηνα. Σε προγράμματα σπουδών στα οποία ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα οκτώ ακαδημαϊκά εξάμηνα, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης είναι ο ελάχιστος χρόνος σπουδών, προσαυξημένος κατά έξι ακαδημαϊκά εξάμηνα. Μετά τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου φοίτησης οι φοιτητές θα πρέπει να διαγράφονται με απόφαση των τμημάτων και των αρμόδιων οργάνων τους. Ολα τα παραπάνω βέβαια αφορούν τους νεοεισερχόμενους φοιτητές και φοιτήτριες στα ΑΕΙ.

spot_img

Related articles

Το Άνφιλντ αποχαιρετά τον Γιούργκεν Κλοπ

Έχουμε πολλές φορές αναφερθεί στις όμορφες ιστορίες που «γεννά» το ποδόσφαιρο. Ιστορίες που θα μπορούσαν κάλλιστα να χαρακτηριστούν...

Αντίγραφα των ανθρώπινων οργάνων φέρνουν επανάσταση στα χειρουργεία – Πότε θα «πιάσουν δουλειά»

Φαίνεται να πλησιάζει η εποχή που οι ασθενείς θα πάψουν να δοκιμάζουν νέα φάρμακα που υποτίθεται θα αντιμετωπίζουν την ασθένειά...

Πριν φτιάξουμε το ψηφιακό φροντιστήριο ας φτιάξουμε το κανονικό σχολείο πρώτα

Η επέκταση των ψηφιακών εφαρμογών, ιδίως στις συναλλαγές του πολίτη με το δημόσιο, είναι μια από τις σημαντικότερες...

Στεγαστική κρίση στην Ευρώπη: Ελληνική πρωτιά – Πάνω από 40% του διαθέσιμου εισοδήματος το κόστος στέγασης

Η ευρωπαϊκή στεγαστική κρίση, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες, γίνεται αισθητή από την Ολλανδία έως την...