Όταν οι αγώνες δικαιώνονται – Πώς λύθηκε το λάθος με τους εισακτέους των πυρόπληκτων περιοχών

Date:

Share post:

Με μια ανακοίνωση ο Αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Χρήστος Τσεμπέρης, ενημέρωσε για τη διόρθωση του λάθους όσον αφορά στην εισαγωγή των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, από τις πυρόπληκτες περιοχές.

Ο Χρήστος Τσεμπέρης στο άρθρο Οκτωβρίου της Polis media είχε αναφερθεί εκτενώς στο θέμα:

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΕΜΠΕΡΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γονείς και μαθητές των πυρόπληκτων περιοχών μας δεν επαιτούν, απαιτούν… δικαιοσύνη και κοινωνική ευαισθησία από το Υπουργείο Παιδείας

Οι  συνεχείς πιέσεις, είτε με επιστολές είτε με συνεχείς συναντήσεις  της Δημοτικής Αρχής  με τους αρμόδιους του Υπουργείου Παιδείας (με τη σημερινή, αλλά και την προηγούμενη πολιτική ηγεσία), με την πολύτιμη  στήριξη  γονέων, καθηγητών και μαθητών,  απέφεραν μια σειρά «ευεργετικών» διατάξεων σε ό,τι αφορά στους εισακτέους σε ΑΕΙ, λόγω των τρομακτικών επιπτώσεων της φονικής πυρκαγιάς του 2018.

Αποτέλεσμα ήταν για το Ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 να προβλεφθούν σε ΦΕΚ διατάξεις όπως :

  • Αυτή του 20% προσαύξησης  της βαθμολογίας των διαγωνιζομένων που επλήγησαν ευθέως και άμεσα από την τραγωδία και
  • το δικαίωμα μετεγγραφής των επιτυχόντων σε σχολές εκτός Αττικής  στις αντίστοιχες στην Αττική, ως έμπρακτη βοήθεια στους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Πού βρισκόμαστε σήμερα;

Έχει ήδη υπογραφεί από το καλοκαίρι η προσαύξηση του 20%.

Πριν λίγες ημέρες  δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ απόφαση της νέας ηγεσία του Υπουργείου σύμφωνα με την οποία αντί για το υπεσχημένο 2% ποσοστού υπεραρίθμων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, προβλέπεται 1% για τους ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ των σχολείων των περιοχών Πλατανιά Χανίων, Μάνδρας, ΔΕ Ραφήνας και ΔΕ Νέας Μάκρης ως σύνολο.

«Μεταφράζοντας» επί του πρακτέου την απόφαση, αντιστοιχεί χοντρικά σε έναν (1!!!) μαθητή ανά σχολή επί του συνόλου των μαθητών όλων των παραπάνω περιοχών. Θετικό, αλλά αναμφισβήτητα  πρόκειται για μια «παρωνυχίδα» που ούτε το πρόβλημα λύνει, ούτε φυσικά απαντά με κανένα τρόπο στις αγωνίες γονέων και μαθητών για το μέλλον τους.

Απορία και σύγχυση προκαλεί και η πρόβλεψη περί των «αποφοίτων» των σχολείων των συγκεκριμένων περιοχών, πρόβλεψη που εάν δεν εξειδικευθεί αναλυτικά, θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που έρχεται να λύσει.

Παράδειγμα: μαθητές που λόγω χωροταξίας είναι πχ από τη γειτονική Λούτσα και φοιτούσαν στο Λύκειο  Ραφήνας , εντάσσονται στην ευνοϊκή ρύθμιση.

Την ίδια στιγμή μόνιμος κάτοικος Ραφήνας που φοιτούσε για παράδειγμα στο Μουσικό Λύκειο Παλλήνης, ή σε οποιοδήποτε ιδιωτικό σχολείο ΔΕΝ εμπίπτει στη ρύθμιση ως μη απόφοιτος σχολείου Ραφήνας!!!

Αντίστοιχα μόνιμος κάτοικος πχ Διασταύρωσης , άρα της ΔΕ Ραφήνας, που έτυχε χωροταξικά να φοιτά πχ στο Λύκειο Πικερμίου, επίσης ΔΕΝ εντάσσεται στη ρύθμιση.

Ο παραλογισμός είναι προφανής , οι επιτροπές δευτεροβάθμιας δεν δέχονται καν τις αιτήσεις τους και η ανάγκη άμεσης διευκρινιστικής εγκυκλίου στα πρότυπα του 2018 , περί μονίμων κατοίκων των πληγεισών περιοχών, είναι επιτακτική.

Επίσης ομιχλώδης  είναι  και η φράση περί «συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις», που αφήνει στη διακριτική ευχέρεια κάθε δημόσιου λειτουργού, εάν στην έννοια συμμετοχή συμπεριλαμβάνεται και το ποσοστό των παιδιών μας που επέλεξαν να δώσουν εξετάσεις με το 10%, χωρίς νέο μηχανογραφικό για το 2019…

Και φτάνουμε και στο θέμα των μετεγγραφών επιτυχόντων μαθητών των πολύπαθων περιοχών μας από σχολές εκτός Αττικής σε αντίστοιχες στην Αττική κατά τα πρότυπα των 2 κυβερνητικών αποφάσεων του 2018, ως έμπρακτη κοινωνική και οικονομική στήριξη σε οικογένειες που ακόμη παλεύουν να ορθοποδήσουν.

Απόφαση για τις μετεγγραφές ακόμη δεν έχει υπογραφεί, χωρίς βεβαίως να έχει αποκλειστεί από το Υπουργείο, ενώ οι εγγραφές τελειώνουν και οικογένειες ολόκληρες δεν γνωρίζουν τι να κάνουν σε επίπεδο εξεύρεσης φοιτητικής στέγης, αλλά και εξόδων  των φοιτητών – παιδιών τους μακριά από την εστία τους.

Επειδή τα πράγματα είναι απλά και στο τέλος πρόκειται απλώς για την  επικράτηση του δικαίου ενός κοινωνικού αιτήματος  και την έκφραση πολιτικής βούλησης από την εκάστοτε κυβέρνηση:

  1. Πρέπει άμεσα να επεκταθεί το 1% σε 2% που προβλέπει ο νόμος, εάν φυσικά δεν έχει εξαντληθεί σε κάποια άλλη πληγείσα περιοχή,
  2. να εκδοθούν ερμηνευτικές εγκύκλιοι που να αποσαφηνίζουν μια και καλή ότι το μέτρο αφορά αποδεδειγμένα μόνιμους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών και όχι απλώς αποφοίτους των σχολείων των περιοχών και τέλος,
  3. να υπογραφεί άμεσα από το Υπουργείο Παιδείας η απόφαση για την παράταση της ισχύος των μετεγγραφών και για το Ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 , για να σταματήσει η αγωνία γονέων και μαθητών και να μπορέσουν να προχωρήσουν στις ανώτατες σπουδές τους.

Είμαστε βέβαιοι ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας θα σκύψει  με ενδιαφέρον  στα συγκεκριμένα ζητήματα και θα πράξει τα δικαίως αυτονόητα, όπως άλλωστε πράττει μέχρι σήμερα.

ΥΓ: Και για όσους «καλοθελητές» κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν και θα μιλήσουν τάχα για «προνόμια», για τις μετεγγραφές και τις άλλες ευεργετικές διατάξεις για τα ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ των πυρόπληκτων περιοχών να ξεκαθαρίσουμε: οι ευεργετικές διατάξεις είναι απαιτητές ως δίκαιες, όχι ως τοπικιστικό ρουσφέτι αλλά ως μέρισμα κοινωνικής προσφοράς στα παιδιά μιας χτυπημένης από την τραγωδία του 2018 περιοχής. Τίποτα παραπάνω. Τίποτα παρακάτω.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ:

Διορθώθηκε το λάθος που υπήρχε στο αρχικό ΦΕΚ για τις ρυθμίσεις που αφορούσαν στο 1% των υπεραρίθμων εισακτέων μαθητών των πυρόπληκτων περιοχών στα ΑΕΙ.

Στο αρχικό ΦΕΚ η πρόβλεψή περιοριζόταν μόνο στους απόφοιτους των ΕΠΑΛ ή ΓΕΛ των περιοχών, αφήνοντας έτσι έξω μαθητές που λόγω χωροταξίας αν και μόνιμοι κάτοικοι φοιτούσαν σε άλλα σχολεία ή ιδιωτικά σχολεία ή μουσικά σχολεία.

Το θέμα έχει επισημάνει από τον περασμένο Οκτώβριο ο Αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Χρήστος Τσεμπέρης, ο οποίος σε σημερινή ανάρτηση αναφέρει:

Πέντε ολόκληρους μήνες, χρειάστηκαν στο Υπουργείο Παιδείας, να καταλάβουν και να διορθώσουν το λάθος τους για τους δικαιούχους συμμετοχής στο 1% μαθητές των πυρόπληκτων περιοχών…

Επισημαίναμε αμέσως μετά την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ ότι: “Απορία και σύγχυση προκαλεί και η πρόβλεψη περί των «αποφοίτων» των σχολείων των συγκεκριμένων περιοχών, πρόβλεψη που εάν δεν εξειδικευθεί αναλυτικά, θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που έρχεται να λύσει.

Παράδειγμα: μαθητές που λόγω χωροταξίας είναι πχ από τη γειτονική Αρτέμιδα και φοιτούσαν στο Λύκειο Ραφήνας , εντάσσονται στην ευνοϊκή ρύθμιση.

Την ίδια στιγμή μόνιμος κάτοικος Ραφήνας που φοιτούσε για παράδειγμα στο Μουσικό Λύκειο Παλλήνης, ή σε οποιοδήποτε ιδιωτικό σχολείο ΔΕΝ εμπίπτει στη ρύθμιση ως μη απόφοιτος σχολείου Ραφήνας!!!

Αντίστοιχα μόνιμος κάτοικος πχ Διασταύρωσης , άρα της ΔΕ Ραφήνας, που έτυχε χωροταξικά να φοιτά πχ στο Λύκειο Πικερμίου, επίσης ΔΕΝ εντάσσεται στη ρύθμιση.

Ο παραλογισμός είναι προφανής , οι επιτροπές δευτεροβάθμιας δεν δέχονται καν τις αιτήσεις τους και η ανάγκη άμεσης διευκρινιστικής εγκυκλίου στα πρότυπα του 2018 , περί μονίμων κατοίκων των πληγεισών περιοχών, είναι επιτακτική…”

Τελικά το λάθος ή η αβλεψία έγιναν κατανοητά από τους υπηρεσιακούς παράγοντες και στις 20 Ιανουαρίου συμπεριελήφθη στο άρθρο 68 του νόμου του Υπ. Παιδείας, η αναγκαία βελτίωση, σύμφωνα με την οποία οι μαθητές (απο ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΣΧΟΛΕΙΟ , αλλά μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών που κηρύχθηκαν σε έκτακτη ανάγκη μετά από φυσική καταστροφή) που συμμετείχαν στις πανελλαδικές της χρονιάς του φαινομένου και της επόμενης, εφόσον συγκεντρώνουν ίσο ή μεγαλύτερο αριθμό μορίων με εκείνον που συγκεντρώθηκε και εντάχθηκε στην ευνοϊκή ρύθμιση του 1% , εντάσσεται ΚΑΙ αυτός!

Έστω και αργά, μια λαθεμένη προσέγγιση, διορθώθηκε επ’ωφελεία των παιδιών μας!

Το είπαμε από την πρώτη στιγμή. Ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου, δεν θα αφήσει “πέτρα” που να μην αναποδογυρίσει, ώστε να σταθεί στο πλευρό των παιδιών και των οικογενειών τους!

Χρήστος Τσεμπέρης

Αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου

https://www.facebook.com/chris.tseberis/posts/10221729619491729

spot_img

Related articles

Τι μπορεί να φταίει και απροσδόκητα ο σκύλος ουρεί μέσα στο σπίτι;

Αν ο σκύλος έχει μάθει να κάνει την ανάγκη του εκτός σπιτιού, αλλά ξαφνικά βρίσκουμε μια «λιμνούλα» μέσα...

Γιατί οι κάλπες τορπιλίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών

Σε προεκλογικό πυρετό, για να χρησιμοποιήσουμε ένα δημοσιογραφικό κλισέ, βρίσκεται η Βόρεια Μακεδονία ενόψει του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών,...

Ισραήλ: Γιατί δεν έχει μιλήσει ακόμη ο Ερντογάν; – Καυτό το κλίμα στην Τουρκία

Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ προκάλεσε παγκόσμιο ντόμινο αντιδράσεων, αλλά παράλληλα κατέγραψε και μία αξιοσημείωτη «ηχηρή» σιωπή και απουσία...

Το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει τη Γάζα – Οι ΗΠΑ «δεν θα συμμετέχουν» σε αντεπίθεση κατά του Ιράν

Στη μύτη των ποδιών του είναι ολόκληρος ο πλανήτης, αναρωτώμενος αν το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση...