Πανεπιστήμια: «Απαγορεύονται από το Σύνταγμα τα ιδιωτικά ΑΕΙ», λένε οι διοικητικοί δικαστές

Date:

Share post:

Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν οι διοικητικοί δικαστές – σε ψήφισμα που εξέδωσαν μετά την ετήσια Γενική Συνέλευση – για την εισβολή αστυνομικών δυνάμεων στα Πανεπιστήμια, τονίζοντας:

«Έχοντας δικαίωμα και υποχρέωση να υπερασπιζόμαστε, ως ένωση, τις δημοκρατικές ελευθερίες, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την εισβολή αστυνομικών δυνάμεων σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Οι κοινωνικοί αγώνες δεν επιτρέπεται να αντιμετωπίζονται με καταστολή.

Επισημαίνουμε ότι το άρθρο 16 του Συντάγματος ορίζει ότι η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και ότι η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται».

Όχι στη συγχώνευση των δικαστηρίων

Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών εκφράζει επίσης την αντίθεσή της στα σχέδια, όπως σημειώνει για την κατάργηση και τη συγχώνευση των διοικητικών δικαστηρίων, «ανεξάρτητα από τη μορφή που θα λάβουν και την ορολογία που θα χρησιμοποιηθεί» ενώ τονίζουν μεταξύ άλλων:

»Αξιώνουμε την ενίσχυση της χρηματοδότησης της Δικαιοσύνης, καθόσον οι ελλείψεις σε βασικές υποδομές και σε προσωπικό, ιδίως σε δικαστικούς υπαλλήλους, είναι πολλές, ενώ οι συνθήκες στέγασης πολλών διοικητικών δικαστηρίων εξακολουθούν να είναι απαράδεκτες.

Διαπιστώνουμε με ανησυχία ότι η πιλοτική δίκη έχει συρρικνώσει δραματικά τον διάχυτο έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων

Επισημαίνουμε ότι εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικά εμπόδια για την ακώλυτη άσκηση του δικαιώματος δικαστικής προστασίας. Καλούμε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να λάβει υπόψη τις δικονομικές προτάσεις που έχουμε καταθέσει, οι οποίες αποσκοπούν στη βελτίωση των όρων πρόσβασης των πολιτών στα διοικητικά δικαστήρια.

Διαπιστώνουμε με ανησυχία ότι η πιλοτική δίκη έχει συρρικνώσει δραματικά τον διάχυτο έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων, κάτι που υποσκάπτει ευθέως τη δικαστική λειτουργία.

Μισθολόγιο

Διεκδικούμε ουσιαστική αναμόρφωση του συνταγματικού μισθολογίου των δικαστικών λειτουργών. Οι ασήμαντες αυξήσεις που δόθηκαν προσφάτως δεν αποκαθιστούν ούτε στο ελάχιστο τις απώλειες από την εκτόξευση του κόστους ζωής μετά από μία δεκαπενταετία που το μισθολόγιό μας έχει υποστεί μόνο μειώσεις. Διεκδικούμε, επίσης, την επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας.

Αξιώνουμε την αποκατάσταση των συντάξεων, την εφαρμογή της 1332/2023 απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και την άμεση κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 38 παρ. 2 του ν. 3986/2011.

Αξιώνουμε τη συμμετοχή του Δ.Σ. της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών στις νομοπαρασκευαστικές ή άλλες επιτροπές όταν προετοιμάζεται η νομοθέτηση για ζητήματα που αφορούν την ύλη της δικαιοδοσίας μας.

Εκφράζουμε τη διαφωνία μας με τη διακηρυγμένη αλλαγή στο αυτοδιοίκητο, σύμφωνα με την οποία θα ανατεθεί μέρος της διοίκησης των μεγάλων δικαστηρίων σε τεχνοκράτες συνδεόμενους με το ΤΑΧΔΙΚ »

spot_img

Related articles

Το μήνυμα του Ιράν στο Ισραήλ: “Μην απαντήσετε, αλλιώς η αντίδρασή μας θα είναι μεγαλύτερη”

Το Ιράν προειδοποίησε το Ισραήλ για μία μεγαλύτερη επίθεση κατά της επικράτειας του, στην περίπτωση, που οι Ισραηλινοί απαντήσουν...

Μέση Ανατολή: η επόμενη μέρα του ιρανικού χτυπήματος στο Ισραήλ

Η επόμενη μέρα των ιρανικών επιθέσεων στο Ισραήλ, φέρνει και το κρίσιμο ερώτημα εάν αυτές ήταν απλώς ο...

Φεύγει ο μισθός στα απολύτως απαραίτητα – Ξεμένουν από τα μισά του μήνα λόγω ακρίβειας

Εξακολουθεί να «καλπάζει» η ακρίβεια, παρά τα νέα κυβερνητικά μέτρα, με την συντριπτική πλειονότητα των πολιτών να ξοδεύει το μεγαλύτερο...

Γενέθλια για την Νατάσα Παζαΐτη – Η οικογενειακή φωτογραφία

Σήμερα είναι μία ξεχωριστή ημέρα για την Νατάσα Παζαΐτη, καθώς έχει τα γενέθλιά της. Η σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού...