ΠΟΥ: Θέμα χρόνου η επόμενη πανδημία – Η προειδοποίηση προς τους παγκόσμιους ηγέτες

Date:

Share post:

Με ποσοστό θνησιμότητας 20 φορές μεγαλύτερο από αυτό της COVID-19 και χωρίς εμβόλιο, η Νόσος Χ θα μπορούσε να «γονατίσει» γρήγορα την ανθρωπότητα.

Ελάχιστοι θα έμεναν στο απυρόβλητο από τον παθογόνο οργανισμό, εάν αυτός εδραιωνόταν, προκαλώντας ακόμα και κατάρρευση των συστημάτων υγείας και των οικονομιών, σε μια ακόμη προσπάθεια του ανθρώπου να συγκρατήσει την ορμή της φύσης.

H ταχεία εξάπλωση μιας νέας μορφής κορονοϊού θα έθετε σε δοκιμασία όλα τα σχέδια

Αυτό επισημαίνεται σε άρθρο της ιστοσελίδας Science Alert, το οποίο αναφέρεται στις τελευταίες προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), για μια νέα νόσο (η υποθετική ευτυχώς για την ώρα Νόσος Χ) που θα μπορούσε να προκληθεί από ένα παθογόνο το οποίο επί του παρόντος δεν είναι γνωστό ότι προκαλεί ασθένεια.

Ο ΠΟΥ άδραξε την ευκαιρία στη σύνοδο του Νταβός να ζητήσει από τους παγκόσμιους ηγέτες να εξετάσουν την πιθανότητα ενός τέτοιου σεναρίου.

Η προετοιμασία του 2015

Ήδη από το 2015, οι οργανώσεις-μέλη του ΠΟΥ έχουν τονίσει την έλλειψη επιδημικής ετοιμότητας και κατήρτισαν ένα σχέδιο με την ονομασία «Σχέδιο δράσης για την πρόληψη των επιδημιών», το οποίο περειλάμβανε μια λίστα με παθογόνους μικροοργανισμούς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πανδημία. Σε μια συνεδρίασης του Φεβρουαρίου του 2018 η επιτροπή πρόσθεσε τη «νόσο Χ».

Πρόθεση της επιτροπής ήταν να αναγκάσει τις αρχές να παραμείνουν ευέλικτες στις προετοιμασίες τους και να μηνεφησυχάζουν στη γνώση γνωστών ασθενειών.

Η Covid-19 τα έθεσε όλα υπό δοκιμασία

Δύο χρόνια αργότερα, η ταχεία εξάπλωση μιας νέας μορφής κορονοϊού θα έθετε σε δοκιμασία όλα τα σχέδια. Το αποτέλεσμα; Περισσότεροι από 7 εκατομμύρια θάνατοι, μια συνύπαρξη υποτονικής πρόληψης και ταχείας ανάπτυξης εμβολίων.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας η λίστα με τις ασθένειες προτεραιότητας μπήκε στο μικροσκόπιο για επανεξέταση. Το 2022 εκατοντάδες επιστήμονες συναντήθηκαν για να εξετάσουν 25 γνωστές ομάδες μικροβίων και να συζητήσουν για τις απειλές που θα μπορούσε να θέσει ένα μελλοντικό ξέσπασμα πανδημίας.

Σε ετοιμότητα ο ΠΟΥ

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Γκεμπρεγεσούς, δήλωσε ότι ο οργανισμός εφαρμόζει ήδη μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης ενός ταμείου πανδημίας και της κατασκευής κόμβου μεταφοράς τεχνολογίας στη Νότια Αφρική για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στη διανομή εμβολίων.

«Φυσικά, υπάρχουν κάποιοι που λένε ότι αυτό μπορεί να δημιουργήσει πανικό», είπε ο Τέντρος στο πάνελ στο οποίο συμμετείχε στο Νταβός.

«Είναι καλύτερα να προβλέψουμε κάτι που μπορεί να συμβεί επειδή έχει συμβεί στην ιστορία μας πολλές φορές και να προετοιμαστούμε για αυτό», πρόσθεσε.

Η εξέταση της δικής μας συμπεριφοράς είναι εξίσου διορατική για την πρόβλεψη των απειλών ενός παθογόνου με την κατανόηση του ίδιου του παθογόνου.

Ίσως ένα από τα πιο βαθιά διδάγματα που αντλήθηκαν από τον COVID-19 ήταν οι προκλήσεις που δημιουργούσε η παραπληροφόρηση και η συνωμοσιολογία.

Σαν παράδειγμα της πολιτικής διαφωνίας, η πρώην Βοηθός Ασφαλείας για Δημόσιες Υποθέσεις για το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, Μόνικα Κρόουλι, δήλωσε στο X (πρώην Twitter), «Λίγο πριν τις εκλογές, μια νέα ασθένεια θα τους επιτρέψει να εφαρμόσουν μια νέα συνθήκη ΠΟΥ, να επιβάλουν lockdown ξανά, να περιορίσουν την ελευθερία του λόγου και καταστρέψουν περισσότερες ελευθερίες».

 

Η διαχείριση μιας πανδημίας ίσης ή χειρότερης από την COVID-19 θα σήμαινε ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών δημόσιας επικοινωνίας για την προστασία από την παραπληροφόρηση, ενίσχυση των σχεδίων για προστασία των εισοδημάτων και της ψυχικής υγείας για την αντιμετώπιση πιθανών lockdown και δημιουργία μεγαλύτερης ευελιξίας στα εκπαιδευτικά συστήματα και φισικά στήριξη των υποδομών υγείας.

Πηγή: ΟΤ

spot_img

Related articles

Το μήνυμα του Ιράν στο Ισραήλ: “Μην απαντήσετε, αλλιώς η αντίδρασή μας θα είναι μεγαλύτερη”

Το Ιράν προειδοποίησε το Ισραήλ για μία μεγαλύτερη επίθεση κατά της επικράτειας του, στην περίπτωση, που οι Ισραηλινοί απαντήσουν...

Μέση Ανατολή: η επόμενη μέρα του ιρανικού χτυπήματος στο Ισραήλ

Η επόμενη μέρα των ιρανικών επιθέσεων στο Ισραήλ, φέρνει και το κρίσιμο ερώτημα εάν αυτές ήταν απλώς ο...

Φεύγει ο μισθός στα απολύτως απαραίτητα – Ξεμένουν από τα μισά του μήνα λόγω ακρίβειας

Εξακολουθεί να «καλπάζει» η ακρίβεια, παρά τα νέα κυβερνητικά μέτρα, με την συντριπτική πλειονότητα των πολιτών να ξοδεύει το μεγαλύτερο...

Γενέθλια για την Νατάσα Παζαΐτη – Η οικογενειακή φωτογραφία

Σήμερα είναι μία ξεχωριστή ημέρα για την Νατάσα Παζαΐτη, καθώς έχει τα γενέθλιά της. Η σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού...