Πτήσεις: Οι χώρες θα κατατάσσονται σε «κόκκινες», «κίτρινες» και «πράσινες» -Πού θα γίνονται τα τεστ

Date:

Share post:

Έτοιμες για την επανεκκίνηση και του εξωτερικού τουρισμού είναι οι αρχές στην Ελλάδα καθώς από τις 15 Ιουνίου απελευθερώνονται οι πτήσεις προς το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και από την 1η Ιουλίου προς τα αεροδρόμια της χώρας.

Αυτό ωστόσο δε σημαίνει ότι η ροή των ταξιδιωτών προς τη χώρα μας θα είναι ανεξέλεγκτη. Αντιθέτως, θα υπάρχουν ειδικά πρωτόκολλα ασφαλείας έτσι ώστε και να εντοπιστούν πιθανά εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού, και να ελεγχθούν οι επαφές τους ώστε να μην υπάρξει διασπορά του ιού στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη καταρτιστεί ειδικά εγχειρίδια για την κατάταξη των χώρων με βάση τα κρούσματα και τα θύματα σε αυτή η οποία θα προκύπτει από την εβδομαδιαία αξιολόγηση του επιδημιολογικού φορτίου και στοιχείων κάθε χώρας προέλευσης των ταξιδιωτών.

Τα παραπάνω δεδομένα θα τοποθετούνται σε χάρτη στο κέντρο επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στον οποίο οι χώρες θα χαρακτηρίζονται ως «κόκκινες», «πορτοκαλί», «πράσινες» και «κίτρινες», ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχειά έτσι ώστε να επιλέγονται οι πτήσεις στις οποίες θα γίνονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μάλιστα, στις «πράσινες» χώρες σε σύνολο 150 περίπου επιβατών ένας με δύο έλεγχοι, στις «κίτρινες» τουλάχιστον πέντε με δέκα έλεγχοι, στις «πορτοκαλί» χώρες 20 με 30, ενώ στις «κόκκινες» χώρες ενδεχομένως να γίνεται δειγματοληψία ακόμη και στους μίσους επιβάτες της πτήσης.

Προκειμένου να εφαρμοστεί ωστόσο το παραπάνω επιχειρησιακό σχέδιο αναμένεται να δημιουργηθούν 15 ομάδες κρούσης οι οποίες θα δρουν στα αεροδρόμια της χώρας με «δεξαμενή»  500 γιατρούς «κομάντο», και συγκεκριμένα με στρατιωτικούς γιατρούς, νοσηλευτές και κλιμάκια του ΕΟΔΥ και ΓΓΓΠ. Οι ομάδες αυτές, σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα προβαίνουν σε δειγματοληπτικούς ελέγχους στις πτήσεις από το εξωτερικό που φτάνουν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στην περίπτωση που εντοπιστούν κρούσματα, θα γίνεται η ιχνηλάτηση των επαφών τους και θα μπαίνουν σε 14ήμερη καραντίνα.

Χαρδαλιάς: Σταδιακά και προσεκτικά θα εξελίσσεται το σχέδιο της κυβέρνησης για το άνοιγμα του τουρισμού
Σταδιακά και προσεκτικά θα εξελίσσεται το σχέδιο της κυβέρνησης για το άνοιγμα του τουρισμού. «Θα προετοιμαζόμαστε, έτσι ώστε την 1η Ιουλίου, παρατηρώντας όλα όσα συμβαίνουν σε όλες τις χώρες να μπορέσουμε να ανοίξουμε με όρους απόλυτης ασφάλειας για τον γενικό πληθυσμό της πατρίδας μας» ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την ανησυχία από την έλευση τουριστών χωρίς να γίνονται τεστ, παρά μόνο δειγματοληπτικός έλεγχος.

«Αντιλαμβανόμαστε την ανησυχία που μπορεί να υπάρχει, όμως θα πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη, διότι ξέρουμε τι κάνουμε και πως θα το κάνουμε. Έχουμε μπροστά μας 40 ημέρες για να προετοιμαστούμε με συγκεκριμένα δομικά, συμβατικά, ψηφιακά εργαλεία και με την ίδια ευθύνη που εξασφαλίσαμε διαδικασίες στεγανοποίησης και ανάσχεσης της πανδημίας το προηγούμενο διάστημα, με την ίδια συνέπεια θα εγγυηθούμε και τους όρους ασφάλισης του γενικού πληθυσμού από το άνοιγμα του τουρισμού», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι «δεν θα πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε ανησυχία σε σχέση με τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Οι δειγματοληψίες και οι έλεγχοι θα είναι και ενδελεχείς και αυστηροί όπου χρειαστεί, προκειμένου να παραμείνει ασφαλής ο γενικός πληθυσμός. Αλλωστε ο μηχανισμός της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας παραμένει σε πλήρη επιφυλακή και εγρήγορση».

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του τουρισμού προβλέπει αναλυτικά τα σενάρια πρόσβασης στις δομές υγείας, αλλά και τη δυνατότητα διενέργειας ελέγχων για την νόσο Covid-19. «Η κυβέρνηση δείχνει την μέγιστη προσοχή και φροντίδα στη θέσπιση υγειονομικών πρωτοκόλλων για την λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων και την μεταφορά των επισκεπτών» είπε.

«Εξαφάνιση» των εισερχομένων κρουσμάτων
Σχετικά με τις πτήσεις συνεχίζονται το τεστ και η καραντίνα και η εν λόγω διαδικασία, όπως είπε ο υφυπουργός, μας επιτρέπει να έχουμε πλήρη έλεγχο των εισερχόμενων πτήσεων. «Τα απόλυτα δεδομένα δείχνουν μείωση, σχεδόν εξαφάνιση, των εισερχομένων κρουσμάτων». Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι από τις 13 Μαίου έως τις 20 Μαίου έχουν προσγειωθεί στην Αθήνα 21 πτήσεις με 2236 επιβαίνοντες και μόνο ένα τεστ βγήκε θετικό. Μάλιστα τις τελευταίες 4 μέρες έχουν έρθει 3 πτήσεις από Γερμανία με 548 επιβάτες, αρκετοί έρχονται tranzit από χώρες με έντονα επιδημιολογικά φορτία και όλα τα τεστ ήταν αρνητικά.

iefimerida.gr

spot_img

Related articles

Ποιοι είναι οι τρεις σπουδαιότεροι ηθοποιοί όλων των εποχών για τον Φράνσις Φορντ Κόπολα

Όταν μιλάμε για τους καλύτερους ηθοποιούς όλων των εποχών, οι απόψεις διίστανται. Όμως η άποψη του ανθρώπου που έκανε όχι μόνο μία...

Ο Ποντένσε «ζωγράφισε» σαν τον Ζιοβάνι

Ο Ολυμπιακός κατάφερε να πετύχει τον στόχο του, στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και η ισοπαλία στη Λεωφόρο...

Κάννες: Η Κλέλια Ανδριολάτου βγαλμένη από παραμύθι με neon yellow σετ

Η Κλέλια Ανδριολάτου λίγες ώρες μετά την πρεμιέρα του δεύτερου κύκλου της σειράς, Maestro στο MEGA, εντυπωσίασε με την εμφάνισή της στις...

Μία εικόνα χίλιες λέξεις: Η αντίδραση του Μελισσανίδη μετά την απώλεια του πρωταθλήματος (pics)

Η ΑΕΚ μπορεί να νίκησε εντός έδρας τη Λαμία με 3-0, αλλά ο ΠΑΟΚ πέρασε από το «Κλεάνθης Βικελίδης»...