Τελικά είμαστε ή όχι υπό Διεθνή επιτροπεία στο ποδόσφαιρο;

Date:

Share post:

«Αν το άρρωστο αυτό κλίμα συνεχιστεί επι μακρόν θα αναγκαστούμε να διακόψουμε αμέσως την Σούπερ Λιγκ γιατί θα είναι καλύτερο να μην έχουμε κανένα πρωτάθλημα από αυτό που έχουμε τώρα», διακήρυξε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής. Για να ανακοινώσει αμέσως μετά πως «η κυβέρνηση θα αποταθεί στο ανώτατο επίπεδο στην ηγεσία της UEFA και της FIFA και οι πρόεδροι των δύο ομοσπονδιών θα προσκληθούν προσωπικά να συντάξουν μαζί μας ένα μνημόνιο: Μνημόνιο ανάταξης και επανεκκίνησης του ελληνικού ποδοσφαίρου».

Μεταφράζοντας την πρωθυπουργική ομιλία, κάποιοι έσπευσαν να μεταδώσουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης απείλησε τους βαρόνους της ποδοσφαιρικής διαπλοκής με «Grexit» – δηλαδή, με απώλεια των εσόδων από το Champions League και τις άλλες διεθνείς διοργανώσεις – και ότι έχει έτοιμο «Μνημόνιο» που ουσιαστικά θα παραδίδει τα «κλειδιά» του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην FIFA και την UEFA. Οι πιο προσεκτικοί παρατηρητές όμως επισημαίνουν πως ο κ. Μητσοτάκης ουδέποτε μίλησε καθαρά και ρητώς για Grexit, παρά μόνον για «διακοπή του πρωταθλήματος» – μια διακοπή, η οποία έχει συμβεί και στο παρελθόν και μπορεί να έχει διάρκεια ακόμη και λίγων εβδομάδων.

Όσο για το περίφημο «Μνημόνιο», οι γνώστες της ποδοσφαιρικής πραγματικότητας τονίζουν πως ο πρωθυπουργός δεν εξαγγέλλει τίποτα περισσότερο απ’ όσα εφαρμόστηκαν επί των ημερών Κοντονή και Βασιλειάδη στην ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και ισχύουν ήδη εδώ και τρία χρόνια. Συγκεκριμένα, επεσήμαναν πως το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται από το 2016 σε καθεστώς ξένης επιτροπείας, της FIFA και της UEFA, έχει οριστεί ξένος αρχιδιαιτητής και οι εκπρόσωποι των διεθνών ομοσπονδιών έχουν δεσμευτεί να παραμείνουν στη χώρα έως το επόμενο καλοκαίρι και τις εκλογές της ΕΠΟ.

Σ’ αυτά τα δεδομένα παρέπεμψε και ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης δηλώνοντας χθες το βράδυ πως «ο πρωθυπουργός εξήγγειλε από το Βήμα της Βουλής, όσα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πετύχαινε με πολύ κόπο τα τελευταία χρόνια. Τη συνεργασία με τη FIFA και την UEFA, την ανάληψη ευθύνης για την ομοσπονδία, την εφαρμογή του VAR και πολλά άλλα, τα οποία το κόμμα του καταψήφιζε και κατήγγειλε. Συγχαρητήρια, τον καλωσορίζουμε στο 2016! Επίσης απείλησε με Grexit αυτούς που λίγες ημέρες πριν τούς είχε μειώσει τη φορολογία -με σκανδαλώδη τρόπο- κατά 50%, χαρίζοντάς τους δεκάδες εκατομμύρια ευρώ! Ποιον κοροϊδεύει;»

Το ερώτημα Βασιλειάδη αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον εάν συνεκτιμηθούν οι πληροφορίες που φέρουν την UEFA εξαιρετικά προβληματισμένη για τον ρόλο που επί της ουσίας μπορεί να έχει στο ελληνικό πρωτάθλημα, με δεδομένα και τα όσα είδε και άκουσε ο εκπρόσωπός της στην τελευταία συνάντηση των λεγόμενων «Big 4», των τεσσάρων ισχυρότερων παραγόντων του εγχώριου ποδοσφαίρου.

Toύτων δοθέντων, οι δήθεν «βαρυσήμαντες» εξαγγελίες Μητσοτάκη δεν παραπέμπουν ουσιαστικά σε τίποτα περισσότερο από μια νέα σειρά συζητήσεων και διαβουλεύσεων, σε τεχνικό επίπεδο, με εκπροσώπους της UEFA. Όσο για την περίφημη απειλή του «Grexit», δείχνει να μην είναι τίποτα περισσότερο από ένα ρητορικό πυροτέχνημα με αναφορά στο μέλλον εάν και εφόσον οι παράγοντες των ομάδων δεν συνεργαστούν στο εγχείρημα της λεγόμενης «εξυγίανσης» του ποδοσφαίρου.

«Εάν οι παράγοντες δεν συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια αυτοκάθαρσης θα αναγκαστούν οι ίδιοι, με δική τους ευθύνη να υποστούν απώλεια εσόδων και κύρους και θα αναλάβουν ενώπιον των φιλάθλων και των οπαδών τους το βάρος της αποβολής των συλλόγων τους από τους ευρωπαϊκούς κανόνες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν έδωσε όμως ούτε το χρονοδιάγραμμα για την «αυτοκάθαρση», ούτε έδειξε το γενικό έστω πλαίσιο των όρων με τους οποίους σκοπεύει η κυβέρνηση να την προωθήσει. Μάλλον και αυτοί οι όροι, όπως και η «απειλή του Grexit», παραπέμπονται επίσης στο θολό μέλλον.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr

spot_img

Related articles

Το μήνυμα του Ιράν στο Ισραήλ: “Μην απαντήσετε, αλλιώς η αντίδρασή μας θα είναι μεγαλύτερη”

Το Ιράν προειδοποίησε το Ισραήλ για μία μεγαλύτερη επίθεση κατά της επικράτειας του, στην περίπτωση, που οι Ισραηλινοί απαντήσουν...

Μέση Ανατολή: η επόμενη μέρα του ιρανικού χτυπήματος στο Ισραήλ

Η επόμενη μέρα των ιρανικών επιθέσεων στο Ισραήλ, φέρνει και το κρίσιμο ερώτημα εάν αυτές ήταν απλώς ο...

Φεύγει ο μισθός στα απολύτως απαραίτητα – Ξεμένουν από τα μισά του μήνα λόγω ακρίβειας

Εξακολουθεί να «καλπάζει» η ακρίβεια, παρά τα νέα κυβερνητικά μέτρα, με την συντριπτική πλειονότητα των πολιτών να ξοδεύει το μεγαλύτερο...

Γενέθλια για την Νατάσα Παζαΐτη – Η οικογενειακή φωτογραφία

Σήμερα είναι μία ξεχωριστή ημέρα για την Νατάσα Παζαΐτη, καθώς έχει τα γενέθλιά της. Η σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού...