«Θανατοθεριστής»: Φονικός «ξάδελφος» του Τυραννόσαυρου Ρεξ ανακαλύφθηκε στον Καναδά

Date:

Share post:

Δεδομένου του ονόματος που του δόθηκε- Thanatotheristes degrootorum– δε θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο από ένας φονικός, εξαιρετικά επικίνδυνος θηρευτής της προϊστορικής Γης: Πρόκειται για έναν «ξάδελφο» του Τυραννόσαυρου Ρεξ που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην Αλμπέρτα του Καναδά – έναν μεγάλο σαρκοβόρο δεινόσαυρο με επιβλητικό μέγεθος και τερατώδες πρόσωπο.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Live Science, ο συγκεκριμένος δεινόσαυρος, ηλικίας 79,5 εκατομμυρίων ετών, είναι ο παλαιότερος γνωστός τυραννόσαυρος που έχει βρεθεί στον Καναδά και το βόρειο τμήμα των δυτικών ΗΠΑ. Επίσης, είναι το πρώτο άγνωστο είδος τυραννόσαυρου που ανακαλύπτεται στον Καναδά μέσα σε διάστημα 50 ετών.

«Θα ήταν σίγουρα ένα επιβλητικό πλάσμα, ύψους 2,4 μέτρων στους γοφούς» είπε στο Live Science ο Τζάρεντ Βόρις, διδακτορικός παλαιοντολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι στην Αλμπέρτα.

Ο Τ.degrootorum έζησε κατά την Κρητιδική Περίοδο- την τελευταία περίοδο της εποχής των δεινοσαύρων, 145-65 εκατομμύρια χρόνια πριν. Ο εν λόγω δεινόσαυρος είχε δόντια που θύμιζαν χασαπομάχαιρα, μήκους 7 εκατοστών. Από τη μύτη μέχρι την άκρη της ουράς του, το μήκος του έφτανε τα 26 μέτρα.

Οι επιστήμονες έχουν μόνο δύο μη ολοκληρωμένα κρανία και σαγόνια του συγκεκριμένου είδους τυραννοσαύρου, οπότε δεν ήταν δυνατός ο υπολογισμός της μάζας του. Ωστόσο, τα απολιθώματα αυτά αρκούσαν για να οριστεί ως νέο είδος.

Προβολή εικόνας στο Twitter

Όπως και άλλοι τυραννόσαυροι, ο «Θανατοθεριστής» είχε εξογκώματα στο κρανίο που του έδιναν μια τερατώδη εμφάνιση- ωστόσο είχε και ένα μοναδικό χαρακτηριστικό, που δεν έχει βρεθεί σε άλλα είδη τυραννοσαύρων: Κάποιες κάθετες γραμμές- «καμάρες» που εκτείνονταν από τα μάτια του ως το πάνω τμήμα του ρύγχους του. Είναι άγνωστο τι σκοπό εξυπηρετούσαν ακριβώς.

Τμήματα του πρώτου κρανίου και τη σιαγόνας είχαν ανακαλυφθεί από ένα ζευγάρι Καναδών το 2010 στις όχθες του ποταμού Μπόου στη νότια Αλμπέρτα. Άλλο ένα κρανίο βρέθηκε κοντά. Σημειώνεται πως άλλα απολιθώματα που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή ανήκαν σε φυτοφάγους δεινοσαύρους, που πιθανότατα αποτελούσαν θηράματά του.

Πηγή: huffingtonpost.gr

spot_img

Related articles

Το μήνυμα του Ιράν στο Ισραήλ: “Μην απαντήσετε, αλλιώς η αντίδρασή μας θα είναι μεγαλύτερη”

Το Ιράν προειδοποίησε το Ισραήλ για μία μεγαλύτερη επίθεση κατά της επικράτειας του, στην περίπτωση, που οι Ισραηλινοί απαντήσουν...

Μέση Ανατολή: η επόμενη μέρα του ιρανικού χτυπήματος στο Ισραήλ

Η επόμενη μέρα των ιρανικών επιθέσεων στο Ισραήλ, φέρνει και το κρίσιμο ερώτημα εάν αυτές ήταν απλώς ο...

Φεύγει ο μισθός στα απολύτως απαραίτητα – Ξεμένουν από τα μισά του μήνα λόγω ακρίβειας

Εξακολουθεί να «καλπάζει» η ακρίβεια, παρά τα νέα κυβερνητικά μέτρα, με την συντριπτική πλειονότητα των πολιτών να ξοδεύει το μεγαλύτερο...

Γενέθλια για την Νατάσα Παζαΐτη – Η οικογενειακή φωτογραφία

Σήμερα είναι μία ξεχωριστή ημέρα για την Νατάσα Παζαΐτη, καθώς έχει τα γενέθλιά της. Η σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού...