Τι συμβαίνει με τους εκατοντάδες απλήρωτους αρχαιοφύλακες;

Date:

Share post:

Το NEWS 24/7 μίλησε με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάκων Αρχαιολόγων (ΠΕΥΦΑ), Γιάννη Μαυρικόπουλο και ξεκαθάρισε το τοπίο με τους απλήρωτους συμβασιούχους εργαζόμενους στους αρχαιολογικούς χώρους.

Διαστάσεις φαίνεται πως λαμβάνει το θέμα των απλήρωτων συμβασιούχων εργαζόμενων στους αρχαιολογικούς χώρους που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τέσσερις μήνες, καθώς τη Δευτέρα 23/08, κατατέθηκε στη Βουλή ερώτηση από 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησαν να μάθουν «τους λόγους για τους οποίους οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους αρχαιολογικούς χώρους παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τέσσερις μήνες και πώς το υπουργείο σκοπεύει να λύσει το πρόβλημα της μισθοδοσίας τους».

Την ίδια ημέρα συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εργαζομένων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους έλαβαν χώρα στην Κρήτη στο αρχαιολογικό μουσείο του Ηρακλείου και στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού.

Το NEWS 24/7 μίλησε για το θέμα αυτο με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάκων Αρχαιολόγων (ΠΕΥΦΑ), Γιάννη Μαυρικόπουλο. Ο κ. Μαυρικόπουλος επιβεβαίωσε πως τη φετινή χρόνια υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις και κωλυσιεργία στις πληρωμές, τόσο της μισθοδοσίας, όσο και των πρόσθετων αμοιβών των εργαζομένων.

Απορία προκαλεί μάλιστα το γεγονός πως κάποιοι από τους εργαζόμενους – που προσλήφθηκαν τον Μάιο- έχουν λάβει δεδουλευμένα, ενώ κάποιοι άλλοι όχι. “Αυτό συμβαίνει γιατί η πληρωμές εξαρτώνται από τις τοπικές Εφορείες Αρχαιοτήτων, από τα λογιστήρια, από τις άδειες που παίρνουν αυτοί που δουλεύουν σ΄αυτά και βέβαια από το Υπουργείο Πολιτισμού” εξήγησε ο κ. Μαυρικόπουλος και συνέχισε λέγοντας πως «πραγματικά δεν ξέρουμε ποιος φταίει. Κανείς δε φαίνεται υπεύθυνος τόσα χρόνια τώρα και κανείς δε λογοδοτεί ταυτόχρονα. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν υπάρχει η απαραίτητη οργάνωση για να πληρώνονται τακτικά οι συμβασιούχοι, όπως όλοι οι εργαζόμενοι”.

Στην ερώτησή μας για το αν αυτό το φαινόμενο των καθυστερήσεων έχει επαναληφθεί στο παρελθόν, απάντησε πως “πάντα υπήρχαν καθυστερήσεις, αλλά ποτέ τόσο μεγάλες. Μπορεί, δηλαδή, τα δεδουλευμένα του Ιουνίου να πληρωνόντουσαν στο τέλος Ιουλίου κάποιες φορές. Φέτος όμως η κατάσταση είναι άσχημη. Εμείς, ως μόνιμοι αρχαιοφύλακες και ως Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάκων Αρχαιολόγων στεκόμαστε στο πλευρό των εκατοντάδων συναδέλφων μας που παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες και χωρίς να γνωρίζουν το πότε θα εισπράξουν τα δεδουλευμένα. Όσο για τις πρόσθετες αμοιβές τους, δηλαδή τις υπερωρίες που κάνουν καθημερινά, αυτές ακόμη είναι χαμένες στο διάστημα”.

“Εκατοντάδες υπάλληλοι απλήρωτοι επί μήνες”

Σε ανακοίνωση της ΠΕΥΦΑ τονίζει πως “οι ορισμένου χρόνου αρχαιοφύλακες καλύπτουν διαχρονικά τα τεράστια κενά που υπάρχουν στους Αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία όλης της Χώρας. Αντιμετωπίζουν αρκετά ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί και θα θέλαμε να τα επισημάνουμε. Τη φετινή χρόνια υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις και κωλυσιεργία στις πληρωμές, τόσο της μισθοδοσίας, όσο και των πρόσθετων αμοιβών. Είναι απαράδεκτο να παραμένουν εκατοντάδες υπάλληλοι απλήρωτοι επί μήνες και χωρίς να γνωρίζουν το πότε θα εισπράξουν τα δεδουλευμένα. Είναι απαραίτητο να λυθεί άμεσα το θέμα των αμοιβών των εργαζομένων και να μην υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση στις πληρωμές τους.

Οι πιστοποιημένοι φύλακες Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων, που στελεχώνουν σχεδόν αποκλειστικά πλέον τις θέσεις των ΙΔΟΧ αρχαιοφυλάκων στο ΥΠΠΟΑ , υπάγονται στο κώλυμα 60μήνου και ήδη συνάδελφοι έχουν αποχωρήσει από την εργασία τους, αφού έχουν συμπληρώσει το ανωτέρω διάστημα. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ οφείλει να απεγκλωβίσει τους πιστοποιημένους αρχαιοφύλακες από τη συγκεκριμένη διάταξη που τους οδηγεί στην ανεργία και μηδενίζει την κατάρτιση και της εξειδίκευση που έχουν από την μακρόχρονη εμπειρία στον κλάδο μας.

Πάγια και διαχρονικά η ΠΕΥΦΑ ζητά κάλυψη των οργανικών κενών στις θέσεις φύλαξης, με την έκδοση προκήρυξης μέσω ΑΣΕΠ. Στηρίζουμε απόλυτα το αίτημα των ΙΔΟΧ αρχαιοφυλάκων και θα επισημάνουμε για ακόμα μια φορά τα πολύ μεγάλα κενά που υπάρχουν σε όλες τις υπηρεσίες και επιτέλους πρέπει η πολιτεία να στελεχώσει Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό”.

Η ΠΕΥΦΑ στο πλευρό των κινητοποιήσεων των αρχαιοφυλάκων στην Κρήτη

Τη Δευτέρα 23/08 με νέο δελτίο Τύπου η ΠΕΥΦΑ με αφορμή την στάση εργασίας των αρχαιοφυλάκων στην Κρήτη εξέφρασε την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της στον αγώνα των συμβασιούχων αρχαιοφυλάκων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το αυτονόητο, δηλαδή την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Είναι επιεικώς απαράδεκτο να υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι τόσους μήνες.

Χαρακτηριστικά επίσης αναφέρεται πως “επίσης, καταδικάζουμε την ωμή παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα, κου Διδασκάλου, ο οποίος αντί να παρεμβαίνει ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι αρχαιοφύλακες, δίνει εντολές για να μείνουν ανοιχτά τα Μουσεία και οι Αρχαιολογικοί Χώροι, αγνοώντας τα προβλήματα ασφαλείας που ενδεχομένως θα προκύψουν. Τον καλούμε λοιπόν, να βγει δημόσια και να υποσχεθεί την άμεση πληρωμή των εργαζομένων”.

spot_img

Related articles

Οι συνέπειες…

Νέος και ωραίος αντιδήμαρχος το παλεύει όσο δε φαντάζεστε! Παρόλα αυτά η κατάσταση που αντιμετωπίζει μπορεί να χαρακτηριστεί...

Όποιος ψάχνει βρίσκει…

ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ 7:8.  Είναι δεδομένο πως στη ζωή έχεις δύο δρόμους... ο ένας είναι να προσαρμόζεσαι με την καθημερινότητα...

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Αντιδράσεις για το μυστικό καταφύγιό του στη Χαβάη

Το νησί Καουάι στη Χαβάη είναι γνωστό ως επίγειος παράδεισος στη μέση του πουθενά. Πλέον, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας μεγάλης διαμάχης...

Η ΝΔ προσπαθεί να πάρει ψηφοφόρους από το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές

Στη στρατηγική προσέλκυσης κεντρώων ψηφοφόρων, η οποία αποδείχθηκε επιτυχημένη το 2019 και το 2023, επιμένει το Μαξίμου και...