Η επιθετικότητα της Τουρκίας μπορεί να ξεφύγει εκτός ελέγχου

Date:

Share post:

Τζιμ Κόστα: Tο μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ μιλάει στα «ΝΕΑ» για τις αμερικανικές ανησυχίες από τις προκλητικές κινήσεις της Αγκυρας και του Ερντογάν

Της Μαρίας Βασιλείου

Η Αγκυρα έχει προβεί σε σειρά προκλήσεων και ενεργειών που έχουν υπονομεύσει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια δηλώνει ο Τζιμ Κόστα, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στη συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ». Ο δημοκρατικός πολιτικός, είναι επίσης μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και της κοινοβουλευτικής ομάδας για Ελληνικά Θέματα, το γνωστό Hellenic Caucus.

Ξεκινήσαμε τη συζήτησή μας στο περιθώριο της συνάντησης Brussels Forum του German Marshall Fund (GMF), από τις διατλαντικές σχέσεις. «Οι διατλαντικές σχέσεις έχουν βελτιωθεί σημαντικά τους τελευταίους 18 μήνες» δηλώνει ο Κόστα. «Ο πρόεδρος Τραμπ είχε δηλώσει σε περισσότερες από μία περιπτώσεις ότι η ΕΕ είναι αντίπαλος και όχι σύμμαχός μας και είχε απειλήσει να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρος Μπάιντεν εργάζεται με τους ευρωπαίους ομολόγους του για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στη διατλαντική εταιρική σχέση. Προέκυψε, έτσι, μεγαλύτερη συνεργασία για το πώς να γίνει καλύτερη δουλειά σε σχέση με το ΝΑΤΟ και έναντι του λανθασμένου υπολογισμού του Πούτιν, ο οποίος πίστεψε ότι υπάρχουν διαφωνίες στη Συμμαχία και αποφάσισε να καταλάβει ένα κυρίαρχο έθνος.

 

Κατά κάποιο τρόπο ο πόλεμος του Πούτιν ενοποίησε το ΝΑΤΟ. Ποιος θα πίστευε πριν από λίγο καιρό ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα επιζητούσαν διακαώς να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Ποιος θα πίστευε ότι η Γερμανία θα αποφάσιζε να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες, μετά από τόσα χρόνια προσπαθειών τόσο επί δημοκρατικής όσο και επί ρεπουμπλικανικής διοίκησης στις ΗΠΑ να πείσουν το Βερολίνο να δαπανήσει 2% του γερμανικού ΑΕΠ στην άμυνα. Ο κόσμος άλλαξε μέσα σε 4 μήνες».

Τριγμοί με την Αγκυρα

Πώς βλέπει τις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας; «Η Τουρκία αποτελεί πρόκληση για τις ΗΠΑ γιατί είναι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, αλλά η σχέση έχει γίνει προβληματική, ειδικά από τη στιγμή που ο Ερντογάν αποφάσισε να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημα της συμμετοχής της Τουρκίας στη Συμμαχία, αλλά συνέχισε  να ακολουθεί πολιτικές που δεν υποστηρίζονται από τις δημοκρατίες της Δύσης» απάντησε ο Κόστα. «Αναφέρομαι στους περιορισμούς που ασκεί ο Ερντογάν στον Τύπο, στις προσπάθειές του να αγοράσει ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό, σε παλαιότερες ενέργειες, όπως να περιορίσει τη χρήση της βάσης του ΝΑΤΟ στην Τουρκία. Υπάρχει ολόκληρος κατάλογος ενεργειών της Αγκυρας, που έχουν φθείρει τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας. Ο Ερντογάν προσπαθεί να τα έχει όλα, χωρίς, όμως, να συνεργάζεται ως μέλος του ΝΑΤΟ».

Τον ρωτάμε αν εκτιμά ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο. «Ναι, έτσι, νομίζω» απαντά. «Οπως σας είπα υπάρχει ολόκληρη λίστα που προκαλεί ανησυχία σχετικά με τη στάση της Τουρκίας. Είτε έχει να κάνει με τον ρόλο της στο ΝΑΤΟ, που θα αναμενόταν ότι μπορεί κανείς να στηριχθεί στην Τουρκία είτε με την ιδέα της αναθεώρησης της ιστορίας, όπως είναι η περίπτωση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, για την οποία συνεχίζουν να εγείρουν ζήτημα».

Θεωρεί, λοιπόν, ότι η Τουρκία έχει απομακρυνθεί από τη Δύση; «Ναι, είναι σωστή παρατήρηση» υποστηρίζει. «Η κυβέρνηση Μπάιντεν γνωρίζει τις ανησυχίες αυτές. Ο Τζο Μπάιντεν, ήταν πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στη Γερουσία επί σειρά ετών. Εχει βαθιά αντίληψη για το τι συμβαίνει».

Επισιτιστική κρίση

Τον ρωτάμε για την επισιτιστική κρίση, που μπορεί να προκαλέσει η αδυναμία μεταφοράς ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της εμπόλεμης χώρας, ένα θέμα το οποίο παρακολουθεί και ως μέλους της επιτροπής γεωργίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων. «Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν από τη σκοπιά μιας ανθρωπιστικής κρίσης λόγω του πιθανού λιμού που θα συμβεί. Τα 22 εκατομμύρια τόνων σιταριού που βρίσκονται στην Ουκρανία είναι η κύρια πηγή εισοδήματος για πολλούς ουκρανούς αγρότες. Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στείλουμε αυτόν τον όγκο σιταριού, είτε με πλοία είτε με σιδηροδρομικές αποστολές, σε μέρη της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής».

spot_img

Related articles

Φουντώνει το φιλοπαλαιστινιακό φοιτητικό κίνημα – Καταυλισμοί σε ΗΠΑ, Μεξικό Ευρώπη, Αυστραλία

Το φοιτητικό κίνημα εναντίον των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου έφοδο...

Καταναλωτικά δάνεια, αντί για αποταμίευση

Ενώ οι ροές στεγαστικών δανείων συνεχίζουν να μειώνονται, προβληματίζοντας τράπεζες και κυβέρνηση, τα νοικοκυριά στρέφονται στις τράπεζες αναζητώντας χρηματοδότηση για...

Προσδοκώντας την Ανάσταση σε έναν κόσμο που βυθίζεται στο σκοτάδι

Η ιστορία της Ανάστασης μας αγγίζει όλους. Για κάποιους είναι αυτό που επιβεβαιώνει την Πίστη τους ότι το σκοτάδι...

ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΙΟΤΕ ΑΡΚΕΤΟΥ ΞΥΛΟΥ

Κάποτε στην Ελλάδα έπαιζαν μπάλα (και αρκετές φορές … ξύλο) τις ημέρες του Πάσχα. Η ιστορία της κόντρας...