Το «γενετικό αίνιγμα» του κορονοϊού–Επιστήμονες εξετάζουν γιατί κάποιοι πεθαίνουν και άλλοι ούτε καν νοσούν

Date:

Share post:

Τα γονίδια χιλιάδων ασθενών που διαγνώστηκαν με τον κορονοϊό πρόκειται να μελετήσουν Βρετανοί ερευνητές το επόμενο διάστημα, έχοντας στόχο να απαντήσουν σε ένα από τα πιο σύνθετα αινίγματα της ασθένειας του Covid-19Γιατί κάποιους τους σκοτώνει, ενώ σε άλλους δεν προκαλεί ούτε έναν ήπιο πονοκέφαλο.

Η επιστημονική ομάδα που θα αναλάβει την εκπόνηση της έρευνας θα συγκρίνει τον γενετικό κώδικα των ατόμων που νόσησαν σοβαρά καθώς προσβλήθηκαν από τον ιό με αυτόν των ανθρώπων που εμφάνισαν ήπια ή και καθόλου συμπτώματα.

Για την μελέτη των γονιδίων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προδιάθεση για σοβαρή κατάσταση, θα εξεταστούν περίπου 20.000 άτομα που βρέθηκαν το προηγούμενο διάστημα ή βρίσκονται ακόμα σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Παράλληλα, στην έρευνα θα συμμετέχουν και 15.000 ασθενείς με ήπια συμπτώματα.

ASSOCIATED PRESS

 

Οι επιστήμονες στο σύνολο τους επισημαίνουν πως οι γνώσεις τους για τον κορονοϊό, που έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019, πρέπει να εξειδικευτούν κι άλλο, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο το πώς είναι δυνατόν για κάποιους ανθρώπους να είναι θανατηφόρος και για άλλους τελείως ακίνδυνος.

«Πιστεύουμε πως θα υπάρξουν ενδείξεις για το γονιδίωμα που θα μας οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters o γιατρός εντατικής θεραπείας, Κένεθ Μπέιλι, που ηγείται και της μελέτης που θα διεξαχθεί στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

«Θα έβαζα στοίχημα και το σπίτι μου πως υπάρχει ένα πολύ ισχυρό γενετικό συστατικό που επιδρά μόνο σε συγκεκριμένους οργανισμούς», είπε επίσης.

Ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, κάλεσε τους πολίτες να δηλώσουν διαθεσιμότητα για εξέταση σε περίπτωση που τους ζητηθεί. «Εάν σας ζητηθεί να συμμετέχετε στην γονιδιωματική δοκιμή που διεξάγεται από την Genomics England, σας παρακαλώ να το πράξετε, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να κατανοήσουμε τους γενετικούς δεσμούς. Οφείλουμε να καταλάβουμε πλήρως την εικόνα και την σύνθεση αυτού του ιού για το καλό της ανθρωπότητας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το γονιδίωμα είναι ένα πλήρες σύνολο δεοξυριβονουκλεϊκού οξέος ή DNA ενός οργανισμού και στους ανθρώπινους οργανισμούς περιέχει περίπου 3 δισεκατομμύρια ζεύγη βάσεων DNA.

Η σύγκριση ωστόσο μπορεί να είναι δύσκολη. Υπάρχουν 4 έως 5 εκατομμύρια διαφορετικές συνθέσεις μεταξύ των ανθρώπων και για τον λόγο αυτό οι επιστήμονες χρειάζονται ένα μεγάλο δείγμα του πληθυσμού.

«Δεν γνωρίζουμε σε επίπεδο μορίων και κυττάρων ποια είναι τα στοιχεία που κάνουν τους ανθρώπους να αρρωστήσουν σοβαρά και να καταλήξουν από αυτή την ασθένεια», είπε επίσης.

ANYAIVANOVA VIA GETTY IMAGES

 

Η ομάδα του γιατρού θα συνεργαστεί με μονάδες εντατικής θεραπείας σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και με μια παγκόσμια ερευνητική κοινοπραξία γενετικής γνωστή ως Genetics of Susceptibility and Mortality in Critical Care, ή GenOMICC.

«Διαβάζοντας και κατανοώντας ολόκληρο το γονιδίωμα, μπορούμε να εντοπίσουμε παραλλαγές που επηρεάζουν την ανταπόκριση στο Covid-19 και να ανακαλύψουμε νέες θεραπείες που θα μπορούσαν να μειώσουν την βλάβη, να σώσουν ζωές και ακόμη και να αποτρέψουν μελλοντικά κρούσματα», υπογράμμισε ο Μαρκ Κόλφιλντ, επικεφαλής επιστήμονας της Genomics England.

Ορισμένες απαντήσεις θα μπορούσαν να βρίσκονται στα χέρια των επιστημόνων σε λίγες εβδομάδες από την έρευνα που είναι ήδη σε εξέλιξη, δήλωσε ο Μπέιλι, αν και έσπευσε να σημειώσει πως όσο περισσότερα δείγματα εξεταστούν, τόσο πιο ασφαλή θα είναι τα συμπεράσματα.

Τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά παγκοσμίως. «Η πιθανότητα να πεθάνετε από μια λοίμωξη κωδικοποιείται πολύ έντονα στα γονίδιά σας – πολύ πιο έντονα από τις πιθανότητες θανάτου από τις καρδιακές παθήσεις ή τον καρκίνο», είπε κλείνοντας ο καθηγητής.

huffingtonpost.gr

spot_img

Related articles

Χανιώτικος ξενοδοχειακός όμιλος επεκτείνεται στην Κέρκυρα – Το νέο απόκτημα της SMILE HOTELS (φωτο)

Το IOLIDA CORFU άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό πριν λίγες ημέρες . Μετά τα Χανιά (IOLIDA BEACH – IOLIDA VILLAGE – ERΑTO) και την Αττική (AVRA HOTEL), η Κέρκυρα είναι...

Ακίνητα: Γιατί τα νότια προάστια «νικάνε» τα βόρεια

Συνεχώς ανοίγει η ψαλίδα μεταξύ των νοτίων και βορείων προαστίων της Αθήνας καθώς οι προοπτικές των ακινήτων στην Αθηναϊκή Ριβιέρα υπερτερούν σε...

Αγωνίες, προσδοκίες και σενάρια

Οσο πλησιάζει η τελική ευθεία για την ευρωκάλπη και ξεκαθαρίζονται στοχεύσεις, αφηγήματα και στρατηγικές τόσο τα κομματικά επιτελεία σκέφτονται ή, ακριβέστερα,...

Όλοι (σχεδόν) φιλούν το χέρι της Εκκλησίας ενόψει των εκλογών

Όσο πλησιάζουμε στις ευρωκάλπες και παρά τα νέα δεδομένα ή τις νέες τάσεις στο εκλογικό σώμα, τα κόμματα επιλέγουν...