«Ύποπτη» στροφή από τον ΟΛΡ – Αλλάζει τακτική και διεκδικεί τον Άγιο Νικόλαο

Date:

Share post:

Οργή και ομαδικά πυρά κατά Χρυσοφώτη – Γκικάκη

Επιμέλεια – Ρεπορτάζ

Παναγιώτης Ι. Δρίβας, Μάκης Κελέκης

Οργή, βομβαρδισμό ανακοινώσεων και θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η κατά πλειοψηφία, απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας, η οποία αναιρεί την παραχώρηση του Αγίου Νικολάου στον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου, και η οποία προς το παρόν… τοποθετείται στη σφαίρα του ανεξήγητου.

Ειδικότερα, στο πρόσφατο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΡ ένα από τα θέματα ήταν ο αποχαρακτηρισμός τεσσάρων τοποθεσιών που επρόκειτο να επαναδωθούν στον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου. Πρόκειται για το παραλιακό μέτωπο: Μαρίκες, Κόκκινο Λιμανάκι, Πάρκο Καραμανλή και Άγιο Νικόλαο. Για το τελευταίο μετά τη νέα συμφωνία θα παραχωρείτο εκτός από το εκκλησάκι και ο περιβάλλον χώρος.

Και ενώ τον Οκτώβριο του 2019, όταν για πρώτη φορά είχε συνεδριάσει το νέο ΔΣ του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας, είχε ληφθεί η απόφαση να γίνει νέα “διορθωμένη” εισήγηση προς το ΤΑΙΠΕΔ, στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται και ο Άγιος Νικόλαος, στο τελευταίο ΔΣ είχαμε… ολική ανατροπή.

Το ΔΣ κάνοντας στροφή 180 μοιρών, αναιρώντας ουσιαστικά την απόφαση που είχε λάβει πριν από περίπου ένα χρόνο, αποφάσισε να μην παραχωρηθεί ο Άγιος Νικόλαος στο Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου.

Η δικαιολογία όπως αναφέρει η απόφαση ήταν πως:

«Ο Άγιος Νικόλαος ναι μεν δεν εξυπηρετεί πλέον λιμενικούς σκοπούς, πλην όμως λόγω του γεγονότος ότι το έργο προστασίας των πρανών, αλλά και γενικότερα η φυσική κατάσταση και επικινδυνότητα των πρανών που περιβάλλουν την κυρίως λιμενική ζώνη του λιμένα, χρήζουν συνεχούς εποπτείας, ελέγχου και συντήρησης, κρίνεται απαραίτητη και αναγκαία η παραμονή του εν λόγω χώρου στην χερσαία ζώνη προκειμένου να εξασφαλίζεται η εποπτεία και συντήρηση των πρανών και ως εκ τούτου να διασφαλίζεται η ασφάλεια των χρηστών του λιμένα αλλά και η εύρυθμη λειτουργία του

Επίσης λόγω του συμβολισμού για τους ναυτικούς, καθότι ο Άγιος Νικόλαος είναι ο προστάτης των ναυτικών, δεν υφίσταται κανένας λόγος για τον αποχαρακτηρισμό του, αντιθέτως τόσο οι υπάλληλοι του ΟΛΡ όσο και του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ραφήνας, όσο και οι υπόλοιποι χρήστες του λιμένα επιζητούν την παραμονή του στη Χερσαία Ζώνη».

Η αλλαγή στάσης των μελών του ΔΣ, όπως ήταν φυσικό προκάλεσε εκτός από εύλογα ερωτηματικά και υποψίες, σφοδρές αντιδράσεις.

Ο Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου σε ανακοίνωση του με αποδέκτη των πρόεδρο του ΟΛΡ κ. Σπύρο Χρυσοφώτη, τον καλούσε να τιμήσει την προηγούμενη απόφαση του και να παραδώσει πίσω στον δήμο το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, ενώ ο Αντιδήμαρχος Χρήστος Τσεμπέρης χαρακτήρισε την απόφαση του ΟΛΡ «όνειδος και κατάντια».

Ιδιαίτερα αιχμηρό ήταν το σχόλιο του προέδρου του ΔΟΠΑΠ Σπύρου Λουκάτου ο οποίος ανέφερε:

«Προεδρεύων, ανύπαρκτος στην πόλη ο οποίος έχει και άποψη που αλλάζει όπως το ζάρι στο τάβλι. Κρίμα για αυτούς που τον επιλέξανε και πιο κρίμα για αυτούς που τον ανέχονται να παίρνει αποφάσεις ενώ έχει αρμοδιότητες μόνο για καταθέσεις στεφάνων και εμφάνιση σε κοινωνικές εκδηλώσεις…».

Επίσης είχαμε τη σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και την έκτακτη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Ραφήνας.

Στο Δημοτικό συμβούλιο υιοθετήθηκε ομόφωνα η εισήγηση του Δημάρχου Ευάγγελου Μπουρνούς και στο ψήφισμα που εκδόθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο καλεί τη Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ να αποδώσει στον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, το σύνολο των υπό αποχαρακτηρισμό συμφωνηθέντων χώρων (Πάρκο Καραμανλή-Αγ. Νικόλαο, Παραλία Κόκκινο Λιμανάκι-παραλία Μαρίκες), τηρώντας την μέχρι σήμερα υιοθετηθείσα γραμμή, των συνομιλιών που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ Δήμου και Κεντρικής Κυβέρνησης, χωρίς να εγερθούν θέματα συνεννόησης και δικαίου καθώς και ορθής λειτουργίας Πόλης-Λιμένα.

Αναλυτικά η εισήγηση του Δημάρχου Ευάγγελου Μπουρνούς:

“Η αιφνιδιαστική και αναιτιολόγητη αλλαγή στάσης με την απόφαση της Παρασκευής της 11ης Δεκεμβρίου 2020 του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Λ.Ρ Α.Ε σχετικά με τον αποχαρακτηρισμό τμημάτων της χερσαίας ζώνης και ιδιαίτερα στο τμήμα που αφορά την περιοχή του Αγ. Νικολάου πάνω από το λιμένα Ραφήνας, την οποία πληροφορηθήκαμε χωρίς να μας έχει κοινοποιηθεί επίσημα, είναι σε αντίθεση τόσο με το κοινό αίσθημα όσο και με τις αποφάσεις της Κεντρικής Διοίκησης και την προοπτική αναβάθμισης του παράκτιου μετώπου του Δήμου μας.

Η συγκεκριμένη γνωμοδοτική απόφαση έρχεται σε αντίθεση με την ειλημμένη από 22/11/2019 (αρ.πρωτ.6460 και ΑΔΑ: 60ΤΧ469ΗΞ8-ΧΥΠ) του ίδιου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Λ.Ρ Α.Ε με την ίδια ακριβώς σύνθεση των μελών του, όπου έχουν σαφέστατα αποφασίσει τον αποχαρακτηρισμό του προαύλιου χώρου του ιερού ναού του Αγ.Νικολάου από τη χερσαία ζώνη Λιμένος Ραφήνας.

Η ασυνέχεια και η αδικαιολόγητη ασυνέπεια των μελών του ΔΣ του ΟΛΡ ΑΕ, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στη συνεργασία Πόλης-Λιμένα και ως εκ τούτου θα πρέπει να μην υιοθετηθεί (θα ήταν ευχής έργον να ανακληθεί) γιατί δεν εξυπηρετεί κανένα στόχο ούτε λειτουργικές αναγκαιότητες του λιμένα, αλλά αντίθετα θα δημιουργήσει προβλήματα ανάμεσα σε διοικήσεις που θα πρέπει να συνεργαστούν για να λυθούν ζητήματα ορθής λειτουργίας του δεύτερου επιβατικού λιμανιού της χώρας.

Η συγκεκριμένη τοποθεσία-τοπόσημο είναι συνυφασμένη στη συνείδηση των πολιτών ως αναπόσπαστο τμήμα του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, ανεξαρτήτως της εκκλησιαστικής διάστασης του χώρου- που ούτως ή άλλως ανήκει το εξωκλήσι στο νομικό πρόσωπο της Ενορίας και εκεί θα συνεχίσει να ανήκει σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς.

Στο συγκεκριμένο χώρο έχει τοποθετηθεί από το Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου η προτομή του ευεργέτη Φίλιππου Καβουνίδη του ανθρώπου που έσωσε του κατοίκους της Τρίγλιας από την Προποντίδα, κατά την Μικρασιατική καταστροφή και τους έφερε ασφαλείς στον τόπο αυτό, όπου έχτισαν τα νέα σπιτικά τους.

Η συγκεκριμένη τοποθεσία, αποτελούσε και το λογότυπο του πρώην Δήμου Ραφήνας-πριν την Καλλικρατική ένωση με την Κοινότητα Πικερμίου, για όλους αυτούς τους προαναφερόμενους λόγους.

Η τελευταία αναιτιολόγητη γνωμοδότηση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΡ ΑΕ και αντίθετη με την προηγούμενη δική του απόφαση είναι σαφέστατο ότι έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την δεδομένη πρόθεση της κεντρικής κυβέρνησης, για απόδοση στις τοπικές κοινωνίες των χώρων που δεν εξυπηρετούν λιμενικές εγκαταστάσεις.

Αναμφισβήτητα η θέση και η χρήση του συγκεκριμένου χώρου-τοπόσημου-σύμβολου ΔΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ούτε επιχειρησιακούς ούτε και βοηθητικούς χώρους για τη λειτουργία του λιμένα Ραφήνας.

Καλούμε την Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ να αποδώσει στον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, το σύνολο των υπό αποχαρακτηρισμό συμφωνηθέντων χώρων (Πάρκο Καραμανλή-Αγ. Νικόλαο-Παραλία Κόκκινο Λιμανάκι-παραλία Μαρίκες), τηρώντας την μέχρι σήμερα υιοθετηθείσα γραμμή, των συνομιλιών που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ Δήμου και Κεντρικής Κυβέρνησης, χωρίς να εγερθούν θέματα συνεννόησης και δικαίου καθώς και ορθής λειτουργίας Πόλης-Λιμένα”.

Το τοπικό συμβούλιο δεν ψήφισε ομόφωνα

Αντίθετα στο Τοπικό Συμβούλιο η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη. Ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των τοπικών συμβούλων υποστήριζε την εισήγηση του προέδρου κ. Μιχ. Γκολεμά και την υιοθέτηση της απόφασης που είχε λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο, υπήρξε «παραφωνία» της αρνητικής ψήφου της κα. Ε. Σακατίδου, η οποία τάχθηκε ανοικτά υπέρ του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας

Σε μήνυμα του μετά τη συνεδρίαση του Τοπικού ο πρόεδρος κ. Γκολεμάς ανέφερε:

“Δυστυχώς κατά πλειοψηφία κ όχι ομόφωνα η απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου για την επιστροφή του Ιερού Ναού Αγίου Νικολαου στην πόλη μας.

Είμαστε οι επιλογές μας, όμως ευτυχώς πάντα πρυτανεύει το σωστό κ η λογική.

Όλα θα γίνουν όπως πρώτα!!!”

Να σημειώσουμε επίσης πως η κα. Σακατίδου δέχθηκε βολές για την απόφαση της και από τον πρόεδρο του ΝΠΔΔ Γεράσιμο Βουδούρη, ο οποίος ανέφερε πως “Κάποιοι/ες δεν πάνε καλά ψηφίζονται από τους Δημότες, για να ψηφίζουν ΑΡΝΗΤΙΚΑ, και ενάντια στα συμφέροντα της ΠΟΛΗΣ” όπως και από τον Αντιδήμαρχο Χρήστο Τσεμπέρη, ο οποίος ανέφερε πως «και το τοπικό συμβούλιο Ραφήνας απέναντι στην αιφνιδιαστική μεθόδευση της Διοίκησης του ΟΛΡ για τον Αγ. Νικόλαο. Όχι όμως ομόφωνα όπως το Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας Πικερμίου, αλλά κατά πλειοψηφία απέναντι στους πολίτες της Ραφήνας, γιατί κάποιοι σακάτεψαν τη δύναμη της ομοφωνίας του εκλεγμένου οργάνου, συντασσόμενοι απολύτως με τη θέση της πλειοψηφίας του ΟΛΡ(!!!) για τον μη αποχαρακτηρισμό και την επαναπόδοση του Αγ. Νικολάου στο Δήμο και τους Δημότες.

Καθείς με τις επιλογές του σε αυτήν τη ζωή… Όλοι κρινόμαστε”.

Τελευταία πράξη, μέχρι της επόμενη, ήταν η ανοικτή επιστολή του Αντιδημάρχου Παναγιώτη Καλφαντή στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει πως «με την παραδοχή του ΟΛΡ και την μελέτη ΜΑΡΝΕΤ που συνέταξε για το θέμα η περιοχή του Αγίου Νικολάου είναι  συνεπίπεδη με την πόλη μας και ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΧΩΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑ».

Θα υπάρξει τελικά πρόβλημα με την παραχώρηση του Αγίου Νικολάου στον Δήμο;

Το σίγουρο είναι πως η απόφαση δεν ανήκει στον Οργανισμό Λιμένος Ραφήνας, αλλά στο ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, αν και η εισήγηση του ΟΛΡ είναι να μην παραχωρηθεί ο Άγιος Νικόλαος στον δήμο, υπάρχουν άλλα «ισχυρά» χαρτιά.

Τα μεγαλύτερο είναι η νέα μελέτη όπου αναφέρεται πως το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου δεν εξυπηρετεί λιμενικούς σκοπούς, όπως και η ομοφωνία του Δημοτικού Συμβουλίου που συσπειρώθηκε πίσω από τον Δήμαρχο Ευάγγελο Μπουρνούς με σκοπό την επιστροφή του Αγίου Νικολάου στους πολίτες της Ραφήνας.

 

 

Οι «απολογίες» Γκικάκη – Χρυσοφώτη

Ενώπιον του ΔΣ Ραφήνας Πικερμίου προκειμένου να… εξηγήσουν τα ανεξήγητα βρέθηκαν η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΟΛΡ Δέσποινα Γκικάκη και ο πρόεδρος του Οργανισμού Σπύρος Χρυσοφώτης.

Μάλιστα παρά το γεγονός ότι επιχείρησαν να «χρυσώσουν το χάπι», εμφανιζόμενοι ως θετικοί στο να συμμετέχει εκπρόσωπος του Δήμου (κάτι που θα έπρεπε να ισχύει εκ των ων ουκ άνευ) σε συνεδριάσεις του ΟΛΡ, δέχτηκαν τα ομαδικά πυρά του Δημάρχου και σύσσωμου του σώματος.

Όμως παρά τις αντιδράσεις και την αυστηρή προειδοποίηση Μπουρνούς ο οποίος έκανε λόγο ακόμη και για ρήξη, η εισήγηση του ΟΛΡ παραμένει ως έχει.

«Το λιμάνι δεν θα πρέπει να λειτουργεί εις βάρος της πόλης» είπε ο κ. Μπουρνούς και κάλεσε όλους να αναλογιστούν τις επιπτώσεις και να συμβάλλουν ώστε να αλλάξει η κατάσταση και να γίνει καλύτερη.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν ακόμη περισσότερο όταν ο κ. Χρυσοφώτης επιχείρησε να κάνει το μαύρο – άσπρο και να πείσει ότι η μελέτη του 2018 ήταν προς την κατεύθυνση του μη αποχαρακτηρισμού του Αγίου Νικολάου.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε και η τοποθέτηση της Διευθύνουσας Συμβούλου Δ. Γκικάκη η οποία αν και δεν υπερψήφισε στο πρόσφατο ΔΣ, στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρόεδρο του Οργανισμού επιχείρησε να προβάλλει την προηγούμενη απόφαση ως αρνητική… με πρόφαση τη διαχείριση των πρανών.  

Ενώ στο κενό έπεσε και η σπασμωδική κίνηση του κ. Χρυσοφώτη να εξηγήσει τον… συμβολικό χαρακτήρα του Αγίου Νικολάου για… το λιμάνι. Κακόγουστης έμπνευσης επίσημο επιχείρημα προφανώς για να δικαιολογηθούν τα… αδικαιολόγητα.

Εν κατακλείδι η τελική μάχη θα δοθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, με δύο αντιφατικές εισηγήσεις του ΟΛΡ, μια θετική υπέρ του χαρακτηρισμού του Αγίου Νικολάου και μια αρνητική. Η όποια τελική απόφαση προφανώς θα σχετίζεται με κεντρική πολιτική επιλογή, όμως ανεξαρτήτως, η στάση της σημερινής διοίκησης του ΟΛΡ θα μείνει καταγεγραμμένη ως μια από τις μαύρες σελίδες στην ιστορία της Ραφήνας.

Οργή και ομαδικά πυρά κατά Χρυσοφώτη – Γκικάκη

 

Επιμέλεια – Ρεπορτάζ

Παναγιώτης Ι. Δρίβας, Μάκης Κελέκης

 

Οργή, βομβαρδισμό ανακοινώσεων και θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η κατά πλειοψηφία, απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας, η οποία αναιρεί την παραχώρηση του Αγίου Νικολάου στον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου, και η οποία προς το παρόν… τοποθετείται στη σφαίρα του ανεξήγητου.

Ειδικότερα, στο πρόσφατο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΡ ένα από τα θέματα ήταν ο αποχαρακτηρισμός τεσσάρων τοποθεσιών που επρόκειτο να επαναδωθούν στον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου. Πρόκειται για το παραλιακό μέτωπο: Μαρίκες, Κόκκινο Λιμανάκι, Πάρκο Καραμανλή και Άγιο Νικόλαο. Για το τελευταίο μετά τη νέα συμφωνία θα παραχωρείτο εκτός από το εκκλησάκι και ο περιβάλλον χώρος.

Και ενώ τον Οκτώβριο του 2019, όταν για πρώτη φορά είχε συνεδριάσει το νέο ΔΣ του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας, είχε ληφθεί η απόφαση να γίνει νέα “διορθωμένη” εισήγηση προς το ΤΑΙΠΕΔ, στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται και ο Άγιος Νικόλαος, στο τελευταίο ΔΣ είχαμε… ολική ανατροπή.

Το ΔΣ κάνοντας στροφή 180 μοιρών, αναιρώντας ουσιαστικά την απόφαση που είχε λάβει πριν από περίπου ένα χρόνο, αποφάσισε να μην παραχωρηθεί ο Άγιος Νικόλαος στο Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου.

Η δικαιολογία όπως αναφέρει η απόφαση ήταν πως:

«Ο Άγιος Νικόλαος ναι μεν δεν εξυπηρετεί πλέον λιμενικούς σκοπούς, πλην όμως λόγω του γεγονότος ότι το έργο προστασίας των πρανών, αλλά και γενικότερα η φυσική κατάσταση και επικινδυνότητα των πρανών που περιβάλλουν την κυρίως λιμενική ζώνη του λιμένα, χρήζουν συνεχούς εποπτείας, ελέγχου και συντήρησης, κρίνεται απαραίτητη και αναγκαία η παραμονή του εν λόγω χώρου στην χερσαία ζώνη προκειμένου να εξασφαλίζεται η εποπτεία και συντήρηση των πρανών και ως εκ τούτου να διασφαλίζεται η ασφάλεια των χρηστών του λιμένα αλλά και η εύρυθμη λειτουργία του

Επίσης λόγω του συμβολισμού για τους ναυτικούς, καθότι ο Άγιος Νικόλαος είναι ο προστάτης των ναυτικών, δεν υφίσταται κανένας λόγος για τον αποχαρακτηρισμό του, αντιθέτως τόσο οι υπάλληλοι του ΟΛΡ όσο και του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ραφήνας, όσο και οι υπόλοιποι χρήστες του λιμένα επιζητούν την παραμονή του στη Χερσαία Ζώνη».

Η αλλαγή στάσης των μελών του ΔΣ, όπως ήταν φυσικό προκάλεσε εκτός από εύλογα ερωτηματικά και υποψίες, σφοδρές αντιδράσεις.

Ο Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου σε ανακοίνωση του με αποδέκτη των πρόεδρο του ΟΛΡ κ. Σπύρο Χρυσοφώτη, τον καλούσε να τιμήσει την προηγούμενη απόφαση του και να παραδώσει πίσω στον δήμο το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, ενώ ο Αντιδήμαρχος Χρήστος Τσεμπέρης χαρακτήρισε την απόφαση του ΟΛΡ «όνειδος και κατάντια».

Ιδιαίτερα αιχμηρό ήταν το σχόλιο του προέδρου του ΔΟΠΑΠ Σπύρου Λουκάτου ο οποίος ανέφερε:

«Προεδρεύων, ανύπαρκτος στην πόλη ο οποίος έχει και άποψη που αλλάζει όπως το ζάρι στο τάβλι. Κρίμα για αυτούς που τον επιλέξανε και πιο κρίμα για αυτούς που τον ανέχονται να παίρνει αποφάσεις ενώ έχει αρμοδιότητες μόνο για καταθέσεις στεφάνων και εμφάνιση σε κοινωνικές εκδηλώσεις…».

Επίσης είχαμε τη σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και την έκτακτη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Ραφήνας.

Στο Δημοτικό συμβούλιο υιοθετήθηκε ομόφωνα η εισήγηση του Δημάρχου Ευάγγελου Μπουρνούς και στο ψήφισμα που εκδόθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο καλεί τη Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ να αποδώσει στον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, το σύνολο των υπό αποχαρακτηρισμό συμφωνηθέντων χώρων (Πάρκο Καραμανλή-Αγ. Νικόλαο, Παραλία Κόκκινο Λιμανάκι-παραλία Μαρίκες), τηρώντας την μέχρι σήμερα υιοθετηθείσα γραμμή, των συνομιλιών που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ Δήμου και Κεντρικής Κυβέρνησης, χωρίς να εγερθούν θέματα συνεννόησης και δικαίου καθώς και ορθής λειτουργίας Πόλης-Λιμένα.

Αναλυτικά η εισήγηση του Δημάρχου Ευάγγελου Μπουρνούς:

“Η αιφνιδιαστική και αναιτιολόγητη αλλαγή στάσης με την απόφαση της Παρασκευής της 11ης Δεκεμβρίου 2020 του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Λ.Ρ Α.Ε σχετικά με τον αποχαρακτηρισμό τμημάτων της χερσαίας ζώνης και ιδιαίτερα στο τμήμα που αφορά την περιοχή του Αγ. Νικολάου πάνω από το λιμένα Ραφήνας, την οποία πληροφορηθήκαμε χωρίς να μας έχει κοινοποιηθεί επίσημα, είναι σε αντίθεση τόσο με το κοινό αίσθημα όσο και με τις αποφάσεις της Κεντρικής Διοίκησης και την προοπτική αναβάθμισης του παράκτιου μετώπου του Δήμου μας.

Η συγκεκριμένη γνωμοδοτική απόφαση έρχεται σε αντίθεση με την ειλημμένη από 22/11/2019 (αρ.πρωτ.6460 και ΑΔΑ: 60ΤΧ469ΗΞ8-ΧΥΠ) του ίδιου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Λ.Ρ Α.Ε με την ίδια ακριβώς σύνθεση των μελών του, όπου έχουν σαφέστατα αποφασίσει τον αποχαρακτηρισμό του προαύλιου χώρου του ιερού ναού του Αγ.Νικολάου από τη χερσαία ζώνη Λιμένος Ραφήνας.

Η ασυνέχεια και η αδικαιολόγητη ασυνέπεια των μελών του ΔΣ του ΟΛΡ ΑΕ, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στη συνεργασία Πόλης-Λιμένα και ως εκ τούτου θα πρέπει να μην υιοθετηθεί (θα ήταν ευχής έργον να ανακληθεί) γιατί δεν εξυπηρετεί κανένα στόχο ούτε λειτουργικές αναγκαιότητες του λιμένα, αλλά αντίθετα θα δημιουργήσει προβλήματα ανάμεσα σε διοικήσεις που θα πρέπει να συνεργαστούν για να λυθούν ζητήματα ορθής λειτουργίας του δεύτερου επιβατικού λιμανιού της χώρας.

Η συγκεκριμένη τοποθεσία-τοπόσημο είναι συνυφασμένη στη συνείδηση των πολιτών ως αναπόσπαστο τμήμα του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, ανεξαρτήτως της εκκλησιαστικής διάστασης του χώρου- που ούτως ή άλλως ανήκει το εξωκλήσι στο νομικό πρόσωπο της Ενορίας και εκεί θα συνεχίσει να ανήκει σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς.

Στο συγκεκριμένο χώρο έχει τοποθετηθεί από το Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου η προτομή του ευεργέτη Φίλιππου Καβουνίδη του ανθρώπου που έσωσε του κατοίκους της Τρίγλιας από την Προποντίδα, κατά την Μικρασιατική καταστροφή και τους έφερε ασφαλείς στον τόπο αυτό, όπου έχτισαν τα νέα σπιτικά τους.

Η συγκεκριμένη τοποθεσία, αποτελούσε και το λογότυπο του πρώην Δήμου Ραφήνας-πριν την Καλλικρατική ένωση με την Κοινότητα Πικερμίου, για όλους αυτούς τους προαναφερόμενους λόγους.

Η τελευταία αναιτιολόγητη γνωμοδότηση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΡ ΑΕ και αντίθετη με την προηγούμενη δική του απόφαση είναι σαφέστατο ότι έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την δεδομένη πρόθεση της κεντρικής κυβέρνησης, για απόδοση στις τοπικές κοινωνίες των χώρων που δεν εξυπηρετούν λιμενικές εγκαταστάσεις.

Αναμφισβήτητα η θέση και η χρήση του συγκεκριμένου χώρου-τοπόσημου-σύμβολου ΔΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ούτε επιχειρησιακούς ούτε και βοηθητικούς χώρους για τη λειτουργία του λιμένα Ραφήνας.

Καλούμε την Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ να αποδώσει στον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, το σύνολο των υπό αποχαρακτηρισμό συμφωνηθέντων χώρων (Πάρκο Καραμανλή-Αγ. Νικόλαο-Παραλία Κόκκινο Λιμανάκι-παραλία Μαρίκες), τηρώντας την μέχρι σήμερα υιοθετηθείσα γραμμή, των συνομιλιών που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ Δήμου και Κεντρικής Κυβέρνησης, χωρίς να εγερθούν θέματα συνεννόησης και δικαίου καθώς και ορθής λειτουργίας Πόλης-Λιμένα”.

Το τοπικό συμβούλιο δεν ψήφισε ομόφωνα

Αντίθετα στο Τοπικό Συμβούλιο η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη. Ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των τοπικών συμβούλων υποστήριζε την εισήγηση του προέδρου κ. Μιχ. Γκολεμά και την υιοθέτηση της απόφασης που είχε λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο, υπήρξε «παραφωνία» της αρνητικής ψήφου της κα. Ε. Σακατίδου, η οποία τάχθηκε ανοικτά υπέρ του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας

Σε μήνυμα του μετά τη συνεδρίαση του Τοπικού ο πρόεδρος κ. Γκολεμάς ανέφερε:

“Δυστυχώς κατά πλειοψηφία κ όχι ομόφωνα η απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου για την επιστροφή του Ιερού Ναού Αγίου Νικολαου στην πόλη μας.

Είμαστε οι επιλογές μας, όμως ευτυχώς πάντα πρυτανεύει το σωστό κ η λογική.

Όλα θα γίνουν όπως πρώτα!!!”

Να σημειώσουμε επίσης πως η κα. Σακατίδου δέχθηκε βολές για την απόφαση της και από τον πρόεδρο του ΝΠΔΔ Γεράσιμο Βουδούρη, ο οποίος ανέφερε πως “Κάποιοι/ες δεν πάνε καλά ψηφίζονται από τους Δημότες, για να ψηφίζουν ΑΡΝΗΤΙΚΑ, και ενάντια στα συμφέροντα της ΠΟΛΗΣ” όπως και από τον Αντιδήμαρχο Χρήστο Τσεμπέρη, ο οποίος ανέφερε πως «και το τοπικό συμβούλιο Ραφήνας απέναντι στην αιφνιδιαστική μεθόδευση της Διοίκησης του ΟΛΡ για τον Αγ. Νικόλαο. Όχι όμως ομόφωνα όπως το Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας Πικερμίου, αλλά κατά πλειοψηφία απέναντι στους πολίτες της Ραφήνας, γιατί κάποιοι σακάτεψαν τη δύναμη της ομοφωνίας του εκλεγμένου οργάνου, συντασσόμενοι απολύτως με τη θέση της πλειοψηφίας του ΟΛΡ(!!!) για τον μη αποχαρακτηρισμό και την επαναπόδοση του Αγ. Νικολάου στο Δήμο και τους Δημότες.

Καθείς με τις επιλογές του σε αυτήν τη ζωή… Όλοι κρινόμαστε”.

Τελευταία πράξη, μέχρι της επόμενη, ήταν η ανοικτή επιστολή του Αντιδημάρχου Παναγιώτη Καλφαντή στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει πως «με την παραδοχή του ΟΛΡ και την μελέτη ΜΑΡΝΕΤ που συνέταξε για το θέμα η περιοχή του Αγίου Νικολάου είναι  συνεπίπεδη με την πόλη μας και ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΧΩΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑ».

Θα υπάρξει τελικά πρόβλημα με την παραχώρηση του Αγίου Νικολάου στον Δήμο;

Το σίγουρο είναι πως η απόφαση δεν ανήκει στον Οργανισμό Λιμένος Ραφήνας, αλλά στο ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, αν και η εισήγηση του ΟΛΡ είναι να μην παραχωρηθεί ο Άγιος Νικόλαος στον δήμο, υπάρχουν άλλα «ισχυρά» χαρτιά.

Τα μεγαλύτερο είναι η νέα μελέτη όπου αναφέρεται πως το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου δεν εξυπηρετεί λιμενικούς σκοπούς, όπως και η ομοφωνία του Δημοτικού Συμβουλίου που συσπειρώθηκε πίσω από τον Δήμαρχο Ευάγγελο Μπουρνούς με σκοπό την επιστροφή του Αγίου Νικολάου στους πολίτες της Ραφήνας.

 

Οι «απολογίες» Γκικάκη – Χρυσοφώτη

Ενώπιον του ΔΣ Ραφήνας Πικερμίου προκειμένου να… εξηγήσουν τα ανεξήγητα βρέθηκαν η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΟΛΡ Δέσποινα Γκικάκη και ο πρόεδρος του Οργανισμού Σπύρος Χρυσοφώτης.

Μάλιστα παρά το γεγονός ότι επιχείρησαν να «χρυσώσουν το χάπι», εμφανιζόμενοι ως θετικοί στο να συμμετέχει εκπρόσωπος του Δήμου (κάτι που θα έπρεπε να ισχύει εκ των ων ουκ άνευ) σε συνεδριάσεις του ΟΛΡ, δέχτηκαν τα ομαδικά πυρά του Δημάρχου και σύσσωμου του σώματος.

Όμως παρά τις αντιδράσεις και την αυστηρή προειδοποίηση Μπουρνούς ο οποίος έκανε λόγο ακόμη και για ρήξη, η εισήγηση του ΟΛΡ παραμένει ως έχει.

«Το λιμάνι δεν θα πρέπει να λειτουργεί εις βάρος της πόλης» είπε ο κ. Μπουρνούς και κάλεσε όλους να αναλογιστούν τις επιπτώσεις και να συμβάλλουν ώστε να αλλάξει η κατάσταση και να γίνει καλύτερη.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν ακόμη περισσότερο όταν ο κ. Χρυσοφώτης επιχείρησε να κάνει το μαύρο – άσπρο και να πείσει ότι η μελέτη του 2018 ήταν προς την κατεύθυνση του μη αποχαρακτηρισμού του Αγίου Νικολάου.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε και η τοποθέτηση της Διευθύνουσας Συμβούλου Δ. Γκικάκη η οποία αν και δεν υπερψήφισε στο πρόσφατο ΔΣ, στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρόεδρο του Οργανισμού επιχείρησε να προβάλλει την προηγούμενη απόφαση ως αρνητική… με πρόφαση τη διαχείριση των πρανών.  

Ενώ στο κενό έπεσε και η σπασμωδική κίνηση του κ. Χρυσοφώτη να εξηγήσει τον… συμβολικό χαρακτήρα του Αγίου Νικολάου για… το λιμάνι. Κακόγουστης έμπνευσης επίσημο επιχείρημα προφανώς για να δικαιολογηθούν τα… αδικαιολόγητα.

Εν κατακλείδι η τελική μάχη θα δοθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, με δύο αντιφατικές εισηγήσεις του ΟΛΡ, μια θετική υπέρ του χαρακτηρισμού του Αγίου Νικολάου και μια αρνητική. Η όποια τελική απόφαση προφανώς θα σχετίζεται με κεντρική πολιτική επιλογή, όμως ανεξαρτήτως, η στάση της σημερινής διοίκησης του ΟΛΡ θα μείνει καταγεγραμμένη ως μια από τις μαύρες σελίδες στην ιστορία της Ραφήνας.

Εφημερίδα Polis media

spot_img

Related articles

Φουντώνει το φιλοπαλαιστινιακό φοιτητικό κίνημα – Καταυλισμοί σε ΗΠΑ, Μεξικό Ευρώπη, Αυστραλία

Το φοιτητικό κίνημα εναντίον των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου έφοδο...

Καταναλωτικά δάνεια, αντί για αποταμίευση

Ενώ οι ροές στεγαστικών δανείων συνεχίζουν να μειώνονται, προβληματίζοντας τράπεζες και κυβέρνηση, τα νοικοκυριά στρέφονται στις τράπεζες αναζητώντας χρηματοδότηση για...

Προσδοκώντας την Ανάσταση σε έναν κόσμο που βυθίζεται στο σκοτάδι

Η ιστορία της Ανάστασης μας αγγίζει όλους. Για κάποιους είναι αυτό που επιβεβαιώνει την Πίστη τους ότι το σκοτάδι...

ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΙΟΤΕ ΑΡΚΕΤΟΥ ΞΥΛΟΥ

Κάποτε στην Ελλάδα έπαιζαν μπάλα (και αρκετές φορές … ξύλο) τις ημέρες του Πάσχα. Η ιστορία της κόντρας...